Solopizza Xàtiva

Centelys

  • L’alcalde i el regidor d’Hisenda presenten un pressupost 2022 centrat en la consolidació de la reactivació econòmica
  • L’equip de govern ha destacat la congelació d’impostos i la reducció de l’endeutament que permet el sanejament econòmic de l’Ajuntament

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i el regidor d’Hisenda Ignacio Reig han presentat aquest matí en roda de premsa els pressupostos municipals 2022, aprovats el passat dissabte al plenari municipal.

L’alcalde Roger Cerdà ha destacat que «per setè any consecutiu hem aconseguit aprovar els pressupostos en temps i forma, el que facilita molt el treball a l’hora de dirigir els esforços», al temps que ha manifestat que «demostren la clara voluntat de reactivació econòmica, la possibilitat de l’arribada de fons europeus per la bona situació econòmica i la voluntat d’execució màxima de tots aquests pressupostos en el mínim temps possible».

Cerdà ha destacat dos qüestions importants, d’una banda la congelació d’impostos «en un moment en que tot està pujant, amb la voluntat de la reactivació econòmica i de que les famílies no hagen d’assumir també una pujada en el cost dels serveis que es presten per part de l’Ajuntament»; i d’altra banda la reducció de l’endeutament «que amb aquest pressupost es situarà en els 9 milions d’euros, un 33%, el que ens deixa una situació de sanejament dels comptes públics». L’alcalde de Xàtiva també ha volgut explicar que «hem tractat de comptar amb la participació de tots els grups polítics municipals, i per això la gran majoria de les seues peticions han estat ateses en la mesura de les possibilitats».

Per la seua part, el regidor d’Hisenda Ignacio Reig ha exposat que «aquest és un pressupost diferent al dels darrers anys. Des de març de 2020 afrontem la gestió de la pandèmia i al 2021 el pressupost expansiu buscava donar un impuls a l’economia local per arribar com més aviat possible a la nova normalitat. Aquest pressupost de 2022 continua en la línia d’aquest esforç per consolidar totes les propostes d’inversió que iniciarem amb el programa Reactivem Xàtiva i amb el darrer pressupost».

Reig ha destacat en la seua intervenció cinc eixos fonamentals sobre aquest pressupost: l’aposta pels serveis públics, l’esforç inversor, l’ajuda a la reactivació econòmica, la preparació per a l’arribada dels Fons Europeus i les converses amb tots els agents socials de la ciutat.

Pel que fa als serveis públics, el regidor d’Hisenda ha destacat alguns aspectes com ara el programa marc de Benestar Social 2022-2025 amb una consignació d’1,7 milions d’euros (el que suposa que el departament de Benestar Social passe a ser la primera partida del pressupost municipal) o el nou contracte de neteja d’edificis públics per valor d’1,27 milions. Altres partides de serveis públics estan vinculades a la gestió d’activitats esportives (782.000 €), la gratuïtat total de l’educació infantil (200.000 €), clubs esportius (300.000 €), associacions juvenils (15.000 €), memòria històrica (10.000 €), parcs i jardins (236.000 €) o el Pla de colònies felines (16.480 €).

Respecte a l’esforç inversor del proper exercici, Ignacio Reig ha repassat les inversions més destacades de cara al proper 2022. Destaquen pel que fa a Policia Local la inversió en seguretat ciutadana (60.000 €) o la dotació per a redactar el projecte d’un futur parc d’educació vial (33.820 €), a més de l’execució de les propostes infantils de Participació (20.000 €) i la segona fase de la reforma de parcs de la ciutat (41.200 €). En esports està contemplada la reforma de la piscina d’Annauir amb 49.211 euros i la fase VII del Pla de Seguretat de Vies Urbanes comptarà amb 80.000 euros mentre que altres 120.000 es destinaran a l’adquisició de terrenys per a la via verda entre Xàtiva i Carcaixent. Pel que fa a Vies Públiques, Bixquert comptarà en 2022 amb una partida de 52.000 euros i altres 93.253 euros es destinaran a la reparació dels carrers Hostals i Sant Joaquim, al casc antic. El cicle hidràulic també serà protagonista, ja que s’han consignat 132.000 euros per al casc antic i el canal de Bellús i altres 110.000 destinats a la potabilització de l’aigua del Carraixet, mentre que 80.000 euros es destinaran a l’administració digital i la renovació d’equips. Altres inversions potents seran la renovació del projecte museogràfic del Museu Faller (58.000 €) i la dotació pressupostària per a la reforma del futur Centre Raimon d’Activitats Culturals (700.000 €).

L’Ajuntament de Xàtiva també es prepara per a l’arribada de fons procedents d’altres administracions. «Aspirem a poder complir la fase I del programa MOVES a través dels Fons Europeus Next Generation, amb una inversió de 350.000, mentre que en la fase II, de cara a 2023, Xàtiva podria aspirar a 1,35 milions», ha indicat Ignacio Reig. També es contemplen els 3 milions del Conveni amb la Generalitat i els 3 milions del Conveni amb la Diputació per al futur Centre Raimon d’Activitats Culturals, mentre que s’esperen 2,4 milions per a l’adequació de la via verda Xàtiva-Carcaixent i 1,2 milions procedents del Pla d’Inversions de la Diputació de València 2022-2023. «El pressupost està obert a ampliar-se en algunes partides una vegada arriben els fons corresponents a altres administracions».

Respecte a la continuació de la reactivació econòmica de Xàtiva, el regidor d’Hisenda també ha destacat la congelació dels impostos, el que significa la reducció efectiva de la pressió fiscal malgrat l’augment del preu de l’IPC. «Des que soc regidor sempre he insistit en la millora de la gestió dels ingressos, i per primera vegada puc dir que aquesta matèria ha millorat molt», ha indicat Reig, qui ha recalcat l’augment de recaptació al Castell (+50%, 310.000 euros) ,l’aigua potable (+20%, 1.050.000 euros) o l’increment per impost de construccions, IAE, ocupació de via pública i disciplina urbanística i mediambiental (+12%). A més a més, cal destacar que el pressupost està molt encaminat a execució de les inversions previstes, amb una partida total que es troba en els 13,9 milions d’euros als que cal sumar els 2 milions contemplats per a 2022. «D’ací al que queda de legislatura hi ha tres obres importants que hauran d’anar executant-se com són el nou col·legi Pla de la Mesquita, el nou pavelló esportiu i les obres de l’IES Josep de Ribera», ha indicat Reig.

El regidor d’Hisenda també ha posat de manifest que aquest pressupost ha comptat amb un treball «intens i previ, amb reunions amb les associacions de veïns i amb la resta de grups polítics que s’han materialitzat en algunes peticions incloses als pressupostos com ara la partida específica de Bixquert, l’execució de les propostes participatives, les actuacions a les pedanies o les inversions al casc antic que sempre ha sigut, és i serà una prioritat per a la nostra ciutat, amb un esforç permanent». Ignacio Reig ha lamentat que «malgrat les reunions amb la resta de grups polítics i l’aportació de propostes de tots ells excepte del Partit Popular, les quals s’han inclòs als pressupostos en la mesura de les possibilitats, es vote en contra d’aquest document. M’hauria agradat comptar amb el recolzament d’altres forces polítiques però ho tornarem a intentar el proper exercici».

WhatsApp Portal de Xàtiva