EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Dimecres es va celebrar la primera Comissió Mixta de Patrimoni de l’any. La reunió, coordinada pels regidors d’Urbanisme i Patrimoni, Cristina Súñer i Jordi Estellés, ha tingut com a objecte la necessitat d’agilitzar les actuacions al nucli antic. Súñer i Estellés consideren urgent establir procediments que ajuden a intervindre com abans millor.

Segons Súñer, “hem plantejat a la Conselleria diverses maneres d’acurtar els terminis burocràtics. En aquest sentit ens hem oferit com a intermediaris entre els promotors i Patrimoni per gestionar més ràpid les llicències i, a la vegada, hem sol·licitat que ens cedisquen les competències de la comissió”.

D’altra banda, s’ha acordat donar l’ordre per que els propietaris de 40 immobles del nucli antic rehabiliten o restauren elements en façanes i cobertes. Concretament, l’Ajuntament regularà al voltant de 40 expedients sobre edificis del nucli antic que presenten un estat precari de conservació dels seus ornaments o que suposen un risc per a la seguretat dels ciutadans.

El regidor de Patrimoni Històric, Jordi Estellés estima que “la protecció, el manteniment i la millora dels valors fonamentals del paisatge urbà, i la imatge de la ciutat de Xàtiva comporta actuacions urgents basades en la legislació urbanística vigent. És per això, que ahir aprovarem i regularem uns 40 expedients per l’estat precari d’ornamentació i de seguretat en la via pública d’edificis, cases i palaus ubicats al centre històric de la ciutat”.

Llum verda a les obres del Pla Impuls
La proposta de Súñer i Estellés per a la reforma de la Comissió Mixta de Patrimoni busca accelerar les resolucions de permisos i llicències perquè, en cas de ser acceptada, les decisions es prenguen des de la mateixa comissió en lloc d’haver de consultar qualsevol actuació amb Patrimoni. Amb el nou format proposat, la comissió mixta estaria integrada, a més de per tècnics i polítics, per institucions i col·lectius socials implicats en la conservació del patrimoni històric artístic. Aquesta mesura seria provisional fins que s’acabe de redactar el Pla Especial del Nucli Antic, procés que ja està en marxa, el qual habilitarà a l’Ajuntament per decidir sobre el seu centre històric.

A la comissió, també s’ha donat llum verda als vora mig centenar d’expedients presentats fins ara en el marc del Pla IMPULS. Estellés explica que “donat l’excés de tramitació administrativa que suposarà l’execució dels projectes del Pla Impuls i la necessitat d’agilitzar el procés, la proposta de reforma de la comissió mixta serà enviada a Conselleria per a que es pose en funcionament el més aviat possible”.

Finalment, a la comissió es va acordar que l’Ajuntament de Xàtiva facilite als promotors i constructors la tramitació administrativa de les obres al centre històric front la Direcció General de Patrimoni. L’Ajuntament enviarà tota la documentació requerida per a que el promotor de l’obra no tinga que demanar cita en patrimoni si no ho requereix l’òrgan autonòmic. D’aquesta manera, s’espera que el procés siga més àgil i ràpid.

WhatsApp Portal de Xàtiva