L’Ajuntament demana informe del Cas Taula abans d’adjudicar el contracte de netetja d’edificis públics

708

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El plenari deroga definitivament els PAI Cànyoles, Papelera San Jorge i Entre Muralles

El Plenari de l’Ajuntament de Xàtiva va aprobar la petició d’un informe al jutjat d’instrucció nº 18 de València per tal d’aclarir la relació de la mercantil Inditec, actual concessionària del servei de recollida de residus sòlids urbans, amb el cas Taula. En la mateixa moció, l’Ajuntament acorda la suspensió del procés administratiu d’adjudicació del contracte de netetja d’edificis públics a aquesta mercantil a l’espera de rebre l’informe del jutjat i per un termini màxim de tres mesos, segons permet la legislació vigent. L’acord va ser aprovat amb els vots a favor de PSPV-PSOE, EU i Ciudadanos i l’abstenció de PP i Compromís. Cal recordar que l’oferta d’Inditec va ser la que va obtenir la millor puntuació en el concurs per a l’adjudicació del servei de netetja d’edificis públics de l’Ajuntament de Xàtiva, procés administratiu actualment en marxa.

La mesura, de caràcter cautelar, va ser justificada pels portaveus dels tres grups que votaren a favor adduint a un principi de prudència. No debades, l’expedient de l’adjudicació del servei de recollida de residus sòlids urbans va ser un dels que s’emportaren els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) el passat 4 de juliol, quan entraren a l’Ajuntament per tal de recabar informació en el marc de la instrucció de l’anomenat cas Taula.

Així, el portaveu del PSPV-PSOE, Ignacio Reig, va aclarir que “proposem l’adopció d’aquest acord a l’empar de l’article 42.5 de la llei de procediment administratiu. No voldríem fer una adjudicació milionària a una empresa embolicada en un cas de corrupció com el cas Taula i que podria quedar anul·lada”. Miquel Lorente, portaveu d’EU, va dir que “quan la UCO s’emporta un expedient de l’Ajuntament estem en una situació d’excepcionalitat. L’empresa no està imputada però prenem aquesta mesura cautelar per un principi de prudència”. Juan Giner, portaveu de Ciudadanos, intervengué en la mateixa línia: “Inditec compleix el plec de condicions i la seua oferta ha estat la millor puntuada pels tècnics de l’Ajuntament, però votem a favor de la moció per un principi de prudència”.

Per la seua banda, Cristina Suñer va explicar l’abstenció del seu grup diguent que “no existeix cap informe que avale les causes de la suspensió. Hi ha un secret de sumari. L’informe hauria de ser per a totes les empreses que estan en el cas i també s’hauria d’haver demanat un informe al Consell Jurídic Consultiu. Mentre no extistisca un informe del secretari (de l’Ajuntament) que avale aquesta mesura, ens abstindrem”.

Punt i final als PAI Papelera San Jorge, Cànyoles i Entre Muralles

El plenari també va acordar per unanimitat la derogació definitva dels PAI Cànyoles i Papelera San Jorge i del PRI Entre Muralles, acabant així amb els darrers projectes urbanístics sense desenvolupar que restaven a Xàtiva de l’època de la bambolla immobiliària. Els terrenys afectats tornaran a la qualificació que tenien abans de la creació dels PAI.

La portaveu de Compromís, Cristina Súñer va expressar que “hui tanquem un cercle d’un criteri urbanístic que el govern no comparteix. En 2005 es va perdre l’oportunitat d’ordenar territorialment el desenvolupament de Xàtiva d’una manera adequada. Ens sentim satisfets d’haver complit amb la nostra paraula”.

El portaveu d’EU, Miquel Lorente va comentar que “les conseqüències d’aquella política urbanística són anys i anys de fiscalitat injusta per als propietaris de terrenys. Era un concepte incoherent de l’ordenació del territori. Tots aquestos PAI han suposat despeses per al municipi quan en realitat es posava damunt la taula el benefici d’uns pocs. Caldria revisar la llei per a que els promotors no se’n vagen sense cap gravamen”.

Finalment, Ignacio Reig, en referència al PAI Papelera San Jorge, va explicar que “en 2007 es va crear un PAI de 90.000 metres quadrats, on ens digueren que s’anaven a construir 240 cases, una universitat privada, equipaments municipals i un museu del paper. L’empresa que ho anava a desenvolupar, Accord Bussines, va ser creada un mes abans de la adjudicació del PAI; una empresa sense treballadors, domiciliada a Torre d’en Lloris i propietat d’un antic dirigent del PP. Va obtenir un crèdit de 10 milions d’euros de Caixa Catalunya i fins ací va arribar el negoci. Mai no s’ha sabut res de tot això. On estan els diners?”. Sobre aquest mateix punt, Miquel Lorente va apostillar: “es deroga el PAI però la vergonya de l’estafa encara està present ací”.

Al plenari també s’aprovaren l’adhesió de l’Ajuntament de Xàtiva a la iniciativa europea del “Pacte de les alcaldies pel clima i l’energia”, a proposta de la Diputació de València, i l’adhesió al Codi del Bon Govern que impulsa la Generalitat Valenciana, entre d’altres assumptes tractats.

WhatsApp Portal de Xàtiva