La XVII Assemblea d’Història de la Ribera continua els seus preparatius d’organització a la Pobla Llarga

483

Com ja es va fer públic el passat mes de febrer, la XVII Assemblea d’Història de la Ribera es celebrarà enguany a la Pobla Llarga els dies 18, 19 i 20 de novembre. Aquest prestigiós i consolidat encontre d’historiadors, investigadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiosos, que va nàixer ara fa 36 anys, s’estructura en dos seccions expositives, una Secció Miscel·lània, dividida en huit apartats: Geografia, Fonts i Documentació, Prehistòria i Arqueologia, Història Antiga, Història Medieval, Història Moderna, Història Contemporània i Història de l’Art i Patrimoni Cultural i Artístic. I s’estructura també en una altra Secció Monogràfica, que en aquesta edició tractarà de: “Vil·les, alqueries i cases de camp. Poblament dispers, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer”, un tema molt interessant i engrescador per a dissertadors i comunicants que, de segur, oferiran noves aportacions i reflexions sobre el poblament del nostre territori al llarg de l’història.

La celebració d’aquest rellevant event a la Pobla Llarga va ser aprovada pel Secretariat Permanent de l’Assemblea d’Història de la Ribera i també aprovada per unanimitat per tota la corporació municipal local a finals de 2015 i va ser programada per l’actual equip de govern per a que servira com a un preàmbul cultural de l’any 2017, any en què la Pobla Llarga commemorarà el 700 aniversari de la seua fundació.

De la seua preparació se n’ocupen Ximo Vidal, segon Alcalde, Sònia Bellver, regidora de Cultura, i Joan Català, cronista local de la Pobla i ara nomenat Secretari Local d’Organització d’aquesta XVII Assemblea d’Història de la Ribera, els quals han donat a conéixer aquesta setmana per correu postal personalitzat a tots els interesats les bases de participació, tot detallant les diferents quotes per als assembleistes, els terminis d’inscripció, els terminis de presentació de comunicacions i el tamany de les mateixes. D’altra banda, recordar que, a l’igual que en encontres anteriors, els estudiants de la Universitat de València podran obtenir dos crèdits de lliure elecció per la seua assistència o col·laboració. I es recorda també al públic interessat que es pot assistir gratuïtament com a oients a totes les sessions.

L’Assemblea d’Història de la Ribera inclou les dos Riberes, l’Alta i la Baixa, sol tindre una periodicitat de dos anys i compta amb el recolzament de la Universitat de València. És de destacar la seua secció monogràfica, que centra la seua atenció en un aspecte històric concret al llarg de les diferents èpoques, secció on ja s’han tractat monogràfics com el regadiu, l’organitzció del territori, torres i castells, vies de comunicació, riuades i inundacions, la casa, fires i mercats, l’expulsió dels moriscos, l’organització del treball, la música o la sanitat.

En aquestos quasi quaranta anys d’existència, l’Assemblea ha deixat com a llegat centenars de comunicacions recollides en diferents llibres, valuoses aportacions per a la recuperació del nostre passat i l’enriquiment del nostre patrimoni cultural. Les setze localitats que han acollit fins ara aquest esdeveniment són, per ordre cronòlogic: Sueca, Algemesí, Carcaixent, l’Alcúdia, Almussafes, Alzira, Sumacàrcer, Cullera, Benifaió, Antella, Corbera, Guadassuar, Llombai, Alginet, Benimodo i Albalat.

WhatsApp Portal de Xàtiva