La UPCCA celebra el Dia Mundial Sense Alcohol

70

Com tots els anys, el dia 15 de novembre se celebra el Dia Mundial Sense Alcohol, i les UPCCA de la Comunitat Valenciana llancem la campanya “Amb l’alcohol, manteniu les distàncies”. Durant els pròxims dies, i fins el diumenge, anirem mostrant en què consisteix la campanya i desmontant alguns dels mites que hi ha al voltant del consum d’alcohol i la COVID-19, donat que s’utilitza freqüentment l’excusa de relacionar-se amb les amistats per a seguir fent un consum abusiu i problemàtic d’alcohol.

Aprofitant aquesta campanya, volem difondre el “Webinari Actualització dels Límits de Consum de Baix Risc d’Alcohol”, que es realitzarà el pròxim divendres 13 de novembre de 12:00 a 13:30 hores pel Ministeri de Sanitat. En aquest webinari poden participar persones que treballen o simplement tinguen interés en la prevenció dels danys relacionats amb el consum d’alcohol.

Per a poder inscriure’s a aquest Webinari podeu entrar en aquesta pàgina https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/prevPromocion/alcohol/Jornadas/WebinarLimitesAlcohol.htm

L’alcohol és la substància psicoactiva més consumida en Espanya i va produir anualment 15.489 morts durant el període 2010-2017. Contribueix al desenvolupament de més de 200 problemes de salut i lesions, i a més, existeix una sòlida evidència de l’associació del consum d’alcohol i certs tipus de càncer, de manera que qualsevol nivell de consum augmenta el ric.

L’impacte del consum d’alcohol va més enllà de la salut de la persona que consumeix, ja que també pot produir danys a terceres persones, així com a l’economia i a la societat en el seu conjunt. A més, tant la distribució del seu consum, com les seues conseqüències, es presenten de manera desigual en la societat, afectant principalment els grups més desfavorits i potenciant les desigualtats respecte al nivell socioeconòmic, ètnia, edat o gènere.

Per a reduir els seus danys és necessari un abordatge intersectorial, com recullen l’Estratègia mundial per a reduir l’ús nociu de l’alcohol i la iniciativa SAFER de la OMS. En aquesta línia, a Espanya, el Ministeri de Sanitat té en marxa l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut i l’Estratègia Nacional d’Addiccions 2017-2024.

En el marc de l’Acció conjunta europea per a reduir els danys relacionats amb l’alcohol (Reducing Alcohol Related Harm, RARHA) es va constatar que la majoria dels límits de consum de baix risc de països del nostre entorn es trobaven per davall dels valors recomanats per Espanya fins al moment.

Des de la UPCCA de Xàtiva (Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives) ens sumem a aquesta iniciativa, que es podrà trobar a les xarxes socials d’Infojove Xàtiva.

WhatsApp Portal de Xàtiva