EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Cada 10 de setembre es commemora el dia de la prevenció del suïcidi. Aquest dia ha passat desapercebut a Espanya fins ara, quan ha eixit a la llum un informe indicant la importància d’aquest problema. El suïcidi és la primera causa de mortalitat entre els joves espanyols de 16 a 25 anys. Aquesta dada ha preocupat seriosament les famílies, però és una cosa que els psicòlegs i psiquiatres venien advertint des de fa temps.

En termes generals de població, el suïcidi ha passat a ser la primera causa de mort no natural a Espanya, per davant dels accidents de trànsit. La gravetat d’aquesta realitat la reflecteix l’estudi elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que va informar un total de 3.671 persones mortes per aquesta causa en el transcurs de 2019, 2.771 dels quals van ser homes i 900 van ser dones. Per edat, el major nombre de defuncions es va produir en la franja dels 30 als 39 anys, seguida per la franja de 50 a 54 i de 45 a 49 anys. El major nombre de defuncions es va produir en pobles xicotets de fins a 10.000 habitants, i en les capitals, amb 858 i 1165, respectivament.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, unes 815 mil persones es van llevar la vida l’any 2000. Això representa una taxa mundial de mortalitat anual de 14,5 per 100.000 habitants. En l’actualitat un milió de persones, d’entre 15 a 44 anys, se suïcida en el món cada any; una xifra que segons l’OMS s’incrementarà.

Totes aquestes dades preocupen sobretot les famílies, que en moltes ocasions no saben com actuar enfront de les autolesions o malalties psicològiques dels membres més joves. A Espanya hi ha 6 psicòlegs per cada 100.000 habitants; el que dificulta l’atenció a persones en risc de suïcidi. Aquesta escassetat de professionals provoca que la primera cita amb el psicòleg es dilate a tres o quatre mesos, la qual cosa es tradueix en un augment de la desesperança.

Els metges manen una sèrie de missatges per a totes les famílies preocupades per la possibilitat que alguna persona estiga patint comportaments autolesius o suïcides:

  • Observar. En les nostres vides atrafegades i cada dia més independents, a vegades no estem molt atents a les persones amb les quals convivim. És per això que el primer pas és estar atent a canvis de comportament o d’humor.
  • Escoltar. Moltes vegades les persones amb comportaments suïcides tracten de comunicar el que els està ocorrent abans de prendre la decisió de posar fi a la seua vida.
  • Donar suport i mitjans a la persona afectada. A Espanya comptem amb el telèfon de l’esperança, una línia de comunicació directa per a les persones que es troben en una situació extrema. També són nombrosos els grups d’ajuda i per descomptat, els psicòlegs i psiquiatres tant de la seguretat social com privats.

No obstant això, les famílies es troben en ocasions soles o impotents davant la situació, ja que els factors que poden desencadenar cap a l’actitud suïcida d’una persona són dependents de múltiples variables. Entre els joves, principalment adolescents, pot derivar de l’etapa de creixement personal cap al seu jo adult, en la qual poden sentir-se perduts. Però en la societat actual en la qual depenem de les xarxes socials, és realment preocupant la influència que tenen aquestes sobre les vides dels joves. El constant bombardeig de vides idíl·liques que pot veure’s a través de perfils de persones famoses o fins i tot dels seus amics, creen falses expectatives de vida que poden arribar a suposar una meta inassolible, finalitzant en frustració i desesperació.

L’assetjament escolar, tant físic com a través d’internet, conegut també com ciberbullying, és una qüestió que s’ha d’atallar per part de la societat.

Durant aquest dia, les associacions i grups de suport psicològic, mostren que encara que des de fa diversos anys la primera causa de mort enfront dels accidents de trànsit, es continua donant major visibilitat als accidents. Campanyes nacionals de publicitat, advertiments continus i un major grau de sensibilització enfront dels accidents en carretera han aconseguit reduir-los en gran manera. És per això que es proposen realitzar encara més accions de conscienciació sobre el suïcidi i la importància de la salut mental, deixant arrere l’encara tabú present en gran part de la societat enfront d’aquest problema.

La Comunitat Valenciana va atendre 9.538 consultes per intent o idea de suïcidi en 2020

  • La taxa de mortalitat per aquesta causa ronda el 8,5 per 100.000 habitants
  • La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ofereix informació i recursos preventius a consultar ací

Els centres d’Atenció Primària i Hospitals de la Comunitat Valenciana van atendre l’any passat un total de 9.538 consultes per intent o idea de suïcidi. La taxa de mortalitat per aquesta causa ronda el 8,5 per 100.000 habitants en la Comunitat Valenciana i, per a visibilitzar i conscienciar sobre aquest problema de Salut Pública, cada 10 de setembre es commemora el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi.

De les 9.538 consultes ateses en 2020 en els centres d’Atenció Primària i hospitalària de la Comunitat Valenciana, 6.286 van ser en Primària i les 3.252 restants en urgències hospitalàries. Un any abans, en 2019, es van atendre 8.237 consultes per intent o idea de suïcidi: 4.734 en Primària i 3.503 en hospitals. Es tracta, doncs, d’un increment en un any del 16%.

La detecció de les conductes suïcides (idees o temptatives) en Atenció Primària i hospitalària de la Comunitat Valenciana s’ha incrementat, entre altres factors, per la implantació del Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El Pla es va implantar en 2018 amb l’objectiu de donar una resposta ràpida a les persones amb major risc d’acabar cometent suïcidi. A més de la detecció i valoració del risc, que inclou factors com el consum d’alcohol, la malaltia mental o les patologies cròniques, l’estratègia de Sanitat té com a eixos l’atenció abans de 72 hores i el seguiment telefònic de cada pacient des de les Unitats de Salut Mental de cada departament.

Un altre dels eixos de l’estratègia preventiva que desenvolupa Sanitat és el de la informació. En aquest sentit, la pàgina web de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública compta amb un espai específic amb informació, identificació de senyals, pautes d’actuació i recursos: consultar ací

Educació reforça el treball a les aules per a la prevenció de conductes suïcides en l’alumnat

  • La nova estratègia educativa per a la prevenció del suïcidi des de l’àmbit escolar inclou un nou protocol d’actuació i un complet programa de formació i orientació del professorat
  • El nou protocol i la guia amb orientacions per al professorat es poden descarregar en la web d’Inclusió Educativa: consultar ací

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, amb l’objectiu d’intensificar l’acompanyament emocional a l’alumnat per a fer front a les seqüeles psicològiques provocades per la pandèmia, reforça aquest curs el treball a les aules per a la prevenció de les conductes suïcides en l’alumnat amb un nou protocol d’actuació en els centres educatius i un complet programa de formació del professorat que inclou una guia amb orientacions per a abordar aquesta qüestió social des de l’àmbit escolar.

La nova estratègia del departament del conseller Vicent Marzà per a millorar la prevenció de les conductes suïcides i les autolesions entre l’alumnat arranca amb el nou protocol d’actuació coincidint amb el Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi i que ja tenen al seu abast tots els centres educatius en la web d’Educació de la Generalitat (consultar ací).

L’objectiu d’aquestes instruccions és avançar més encara a l’hora d’establir les pautes d’ajuda i intervenció a seguir en la prevenció, la detecció i l’actuació davant les conductes suïcides.

La directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, destaca que «és important que parlar del suïcidi a les aules deixe de ser un tabú, és important establir pautes d’acompanyament a l’alumnat en aquest sentit i més en aquests moments en els quals els efectes psicològics i emocionals de la pandèmia són patents«.

Formació i orientació del professorat

L’establiment de procediments clars i concrets per a treballar la prevenció i la intervenció en situacions de risc està acompanyat per importants accions de formació del professorat en l’actuació davant les conductes suïcides entre l’alumnat.

La formació està dirigida a tot el professorat dels centres educatius i els orientadors i orientadores, així com accions dirigides a les famílies i a l’alumnat, aquestes últimes en forma de tres tallers d’escoles saludables sobre gestió d’emocions, com afrontar situacions complexes i sobre com previndre les autolesions.

Paral·lelament al repositori de recursos web per a la igualtat i la convivència de la Conselleria d’Educació, el REICO (consultar ací), el professorat ja té a la seua disposició una renovada guia amb orientacions per a la prevenció i la intervenció davant una situació d’autolesions o conductes suïcides en l’àmbit escolar que està acompanyada per una proposta específica sobre com abordar, tractar i parlar sobre el suïcidi amb l’alumnat.

WhatsApp Portal de Xàtiva