La qualitat de l’ocupació ha d’anar acompanyada d’una pujada de salari

91

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Segons les xifres publicades pel SERVEF, l’atur registrat el mes de maig 2022 en la Costera, s’ha situat en 4931 persones, és a dir, 51 aturats registrats més que en el mes anterior i 865 menys que en el 2021, la qual cosa suposa un increment mensual del 1’05% i una disminució interanual del 14’92%.

Quant a la contractació, a la Costera s’han registrat 1277 contractes, la qual cosa ha suposat 119 contractes més que en el 2021 és a dir un 10’28% d’augment interanual. Per gèneres, 587 han sigut a dones i 690 a homes. La contractació indefinida mensual és de 686 contractes i la contractació temporal és de 589 contractes el que significa un 46’12% i la indefinida en 53’72%. Respecte al 2021, la indefinida augmenta en 497 contractes, un 262’96% més i la temporal disminueix en 380 contractes. Els contractes han sigut de jornada completa, un 44’64% i un 55’36% a temps parcial.

Per a Raül Roselló, Secretari General Comarcal d’UGT-PV, “Les dades d’atur del mes de maig mostren un lleuger augment de l’ocupació excepte en la Vall, però amb un percentatge de contractació indefinida que continua sent molt elevat”.

Per tant, Roselló destaca “la influència de la reforma laboral en el manteniment d’un ritme de creació d’ocupació i, sobretot, la millora de la seua qualitat, que es reforça mes rere mes l’orientació de la reforma consensuada. En aquest mes, més del 50% del total de contractes signats en la Costera i la Vall ha sigut de caràcter indefinit i en la Canal també hi ha un increment més alt de l’habitual. La millor dada de tota la sèrie històrica en el qual els contractes indefinits han superat als temporals. Això, a més, es deu no sols a un fort augment de la contractació indefinida, sinó al descens de la contractació temporal, sobretot d’aquells contractes de menor duració, els més precaris, després de l’eliminació de la figura dels contractes d’obra i servei el passat 31 de març, que es venien utilitzant de manera fraudulenta”.

No obstant això, Roselló “observa amb preocupació la disminució de la contractació a jornada completa en aquests primers mesos per tant es fa necessari estar vigilants que les empreses no utilitzen la contractació a temps parcial de manera irregular”.

Unes dades molt valorables, però que s’emmarquen, en un context econòmic que reflecteix dues preocupacions creixents: d’un costat, l’elevada inflació, que s’ha situat en un 8,7% anual el mes d’abril; i d’un altre, la incertesa derivada del conflicte a Ucraïna i de l’escassetat de subministraments i aliments que ja està generant.

Per a Roselló, “en un moment de millora d’ocupació i on existeixen uns nivells d’inflació tan alts, és fonamental pujar els salaris de les persones treballadores. A l’abril de 2022, la mitjana de la pujada salarial en conveni en el que anava d’any aconseguia el 2,4%, mentre que la mitjana de la taxa anual de l’IPC en el mateix període se situava en el 8%, la qual cosa està impactant molt negativament en les butxaques dels treballadors i treballadores i, en conseqüència, sobre el conjunt de l’economia”.

Per això, UGT es mobilitzarà el 9 de juny per a aconseguir que la patronal accepte incloure les clàusules de revisió salarial en els convenis col·lectius i així protegir els treballadors i treballadores de la pèrdua de poder adquisitiu perquè les persones assalariades no poden ser les paganes d’aquesta crisi, mentre les empreses augmenten els seus marges sense parar.

WhatsApp Portal de Xàtiva