Solopizza Xàtiva

Academia MARBE

PoolWork

FACUA-Consumidors en Acció adverteix que l’electricitat ha aconseguit aquest dilluns 19 de juliol el tercer preu més car de la història: una mitjana de 98,80 euros el megavat hora (MWh) en la subhasta majorista diària. El més alt va ser el de l’11 de gener de 2012, quan es va situar en 103,76 euros, i el segon més elevat el passat 2 de juliol, 99,80 euros.

Una vegada sumats els peatges d’accés i els càrrecs regulats, el preu que pagarà aquest dilluns el consumidor domèstic amb la tarifa semirregulada PVPC serà de 14,37 cèntims per quilowatt hora (kWh) en l’horària vall (amb el 10% d’IVA i l’impost especial sobre l’electricitat inclosos), 18,65 cèntims en el pla i 29,63 cèntims en el punta.

La mitjana aritmètica ascendeix a 20,88 cèntims. FACUA recorda que el preu més alt de la història en el mercat minorista van ser els 20,85 cèntims que van pagar els consumidors entre l’1 de gener i el 31 de març de 2012 (l’IVA era llavors del 18%). A més d’aquest, per damunt de l’import d’aquest dilluns només han estat els preus del 2 de juliol (20,97 de mitjana aritmètica) i els d’onze dies del mes passat (1, 2, 14, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24 i 25) per als consumidors als quals se’ls repercutira l’IVA al 21% en haver-se emés les seues factures amb anterioritat al 26 de juny, data en què va començar la baixada provisional al 10% aprovada pel Govern.

El Govern no anuncia més mesures

FACUA critica que davant l’enduriment de la pujada, el Govern seguisca sense anunciar noves mesures per a posar fre a l’especulació en la fixació de les tarifes elèctriques. L’associació planteja un decàleg de reivindicacions, entre elles un canvi en les regles de la subhasta del mercat majorista, la baixada de l’IVA de manera permanent, el control d’ofertes fraudulentes de les elèctriques i l’aprovació d’un nou model de bo social que represente almenys un 50% de descompte en la factura i del qual es puguen beneficiar les famílies que cobren no més de 2 salaris mínims, que augmentarien fins a 3 en funció del número i característiques dels membres.

L’associació també exigeix una recuperació per a l’Estat de les concessions de centrals hidroelèctriques que caduquen per a integrar-les en una empresa pública d’energia, de manera que amb ella puguen fixar-se preus justos que contribuïsquen a reduir la factura de la llum.

WhatsApp Portal de Xàtiva