Solopizza Xàtiva

Centelys

PoolWork Xàtiva

Xàtiva s’ha convertit aquest divendres en l’epicentre de l’anàlisi de les aigües residuals gràcies a la celebració de la I Jornada sobre Epidemiologia i Salut Pública duta a terme per part de l’Ajuntament de la mà de la Universitat Internacional de València (VIU) i de l’empresa Global Omnium.

L’esdeveniment ha servit per a presentar el projecte d’investigació «La monitorització del ARN del SARS-CoV-2 en les aigües residuals prediu la dinàmica dels resultats clínics i les infeccions en un context previ i posterior a la vacunació», realitzat des de la VIU i des de Global Omnium, i en el qual la ciutat de Xàtiva ha tingut un paper destacat.

La cita s’ha dividit en quatre parts, on els diversos ponents han aprofundit sobre com l’Epidemiologia Basada en Aigües Residuals (EAR) ha desenvolupat un paper fonamental en la detecció primerenca del Covid-19 en la població. A més a més, durant el matí s’ha ressaltat que aquesta ferramenta ha permès la creació d’un sistema d’Alerta Primerenca mitjançant el qual s’ha pogut monitoritzar la circulació del virus a Xàtiva.

«Cada crisi és una oportunitat i en el cas de Xàtiva la crisi en la Covid-19 ens ha servit per a donar un impuls important a la investigació de futures pandèmies a través de les aigües residuals, convertint-nos en una ciutat pionera en aquest sentit», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha remarcat que «gràcies a aquesta experiència junt a la VIU, Global Omnium i Salut Pública, hem pogut desenvolupar un model predictiu molt avançat, model d’èxit que a més permet la seua aplicació a altres estudis de salut pública com ara el de la grip o el de la quantitat de substàncies addictives que es consumeixen a la ciutat».

Per la seua part, el Director de l’Institut d’Investigacions Biosanitàries de la VIU i investigador principal de l’estudi, Vicente Andreu, ha indicat que «ha sigut un repte científic a la par que una experiència enriquidora on diferents perfils clínics, investigadors bàsics, epidemiòlegs i bioinformàtics han aportat el seu coneixement amb l’objectiu de dotar a la societat de noves eines amb les quals fer front a futurs brots i pandèmies».

El regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Xàtiva, Doctor i un dels investigador d’aquest estudi epidemiològic, José Vicente Benavent, ha explicat que «no som conscients de la quantitat d’informació que podem aconseguir amb l’anàlisi de les aigües residuals, i la gran ferramenta per al present que açò suposa per als ajuntaments en el mode de gestionar la prevenció i la promoció de la salut ciutadana, a més de la informació que podem donar als Serveis de Salut Públic de l’Administració».

Amb aquests resultats, els experts podran elaborar models predictius l’objectiu dels quals serà ajudar en la presa de decisions a les autoritats sanitàries front a nous brots, anticipant-se a la necessitat de mesures restrictives o a la previsió de necessitats sanitàries, ocupació en UCIs i hospitalitzacions. A més, gràcies al fruït del gran treball desenvolupat per l’equip d’investigadors, els resultats del projecte seran publicats en la reconeguda revista Science of the Total Environment.

«Cal ser capaços d’investigar problemes sanitaris que tinguen una aplicació directa en benefici de la salut de la població, i en aquest cas es demostra que l’anàlisi d’aigües residuals és vàlid per a pal·liar la manca d’informació i la incertesa», ha defensat el Degà de la Facultat de Ciències de la Salut de la VIU, Vicente Antonio Gea Caballero.

Per últim, el CEO de l’empresa Global Omnium, Dionisio García Comín, ha assegurat que «el clavegueram s’ha mostrat un aliat per a previndre malalties i salvar vides», a més de posar en valor la importància d’aquest treball coordinat i conjunt des de la ciència, l’empresa i les administracions «que sens dubte mereixia una jornada com aquesta».

WhatsApp Portal de Xàtiva