Desarticulada una organització dedicada al robatori i venda de gossos de caça

2490

Solopizza Xàtiva

  • S’ha detingut a 4 persones i s’ha investigat a una altra més pels suposats delictes de robatori amb força, maltracte animal, abandone animal, falsedat documental i pertinença a organització criminal
  • S’han recuperat 32 gossos, valorats en uns 50.000 euros, que havien sigut sostrets a les províncies de València, Castelló i Albacete. A més, s’han intervingut 48 targetes d’identificació de gossos de raça i 32 passaports, així com 3 escopetes i 1 carabina
  • Els gossos presentaven diversos talls profunds per a l’extracció dels xips, amb el risc d’infeccions que podrien causar-los la mort

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació “JASCAN”, ha desarticulat una organització delictiva dedicada al robatori i venda de gossos de caça.

S’ha detingut a 4 persones i investigat a una altra més pels suposats delictes de robatori amb força, maltracte animal, abandonó animal, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

Durant el transcurs d’aquesta operació s’han recuperat 32 gossos, valorats en uns 50.000 euros, que havien sigut sostrets a les províncies de València, Castelló i Albacete. A més, s’han intervingut 48 targetes d’identificació de gossos de raça i 32 passaports, així com 3 escopetes i 1 carabina.

L’operació es va iniciar a principis del mes de setembre arran de dues denúncies per robatoris amb força de gossos de caça en les localitats de Llanera de Ranes i L’Ènova, posteriorment també es va tindre coneixement de robatoris de cans a Almansa (Albacete) i a Barracas (Castelló).

Una vegada localitzats als membres de la xarxa es va dur a terme un registre en el domicili del capitost, així com en un corral (antiga explotació ramadera) que regentava, i diversos domicilis de L’Alcúdia de Crespins i Canals, es van trobar gossos en condicions deplorables.

Diversos d’aquests animals presentaven corts de gravetat en el coll realitzats per a l’extracció del xip identificatiu. Alguns animals van ser soltats pels suposats autors del delicte en sentir-se investigats.

Per això, es va procedir a la detenció dels 4 membres de l’organització. Així mateix, s’ha investigat a un veterinari que hi havia reimplantat xips nous als gossos sostrets i havia confeccionat nous passaports i targetes identificatives, sense donar-les d’alta en el RIVIA (Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal).

Modus operandi

Els membres de la xarxa publicaven en pàgines de compravenda d’internet anuncis en els quals venien els gossos sostrets. Una vegada feta la compra, enviaven als animals a diferents llocs del territori nacional a través d’una empresa de transport amb servei d’enviament de mascotes, als quals prèviament li havien implantat un nou xip, així com expedit un nou passaport per un veterinari.

L’operació, dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 de de Xàtiva, ha sigut duta a terme per agents pertanyents a l’Equip Roca de la Guàrdia Civil de Xàtiva, així com del SEPRONA de Vallada.

WhatsApp Portal de Xàtiva