Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

  • El Consistori ha fet el tancament perimetral i ha instal·lat panells informatius. A més, posarà en marxa activitats divulgatives
  • El projecte començà en 2002 amb la troballa d’uns objectes metàl·lics a la zona de L’Arborcer i continuà amb l’excavació arqueològica fins a dia de hui
  • La direcció del projecte va començar en mans del Museu de Prehistòria de València amb Mª Jesús de Pedro Michó i Pau Garcia Borja. Després es sumaren Victor Chaos i el fontí Mario Sanz que ara són codirectors

L’Ajuntament de la Font de la Figuera ha realitzat les labors de condicionament del jaciment arqueològic de l’Altet de Palau perquè la ciutadania puga accedir a ell i conéixer un dels valors patrimonials més importants del municipi. Entre les labors realitzades, s’ha tancat perimetralment l’assentament i instal·lat panells informatius.

Així mateix, tan prompte com la pandèmia provocada per la COVID-19 ho permeta, es realitzaran tallers i visites guiades per a tot el públic amb l’objectiu de donar a conéixer i posar en valor una dels senyals d’identitat del patrimoni històric local.

L’Altet de Palau és un jaciment arqueològic situat al terme municipal de la Font de la Figuera que acull un assentament de l’Edat del Bronze. Este jaciment, que compta amb una extensió aproximada de 1.200 m2, es va començar a excavar l’any 2002 a partir d’una troballa d’objectes metàl·lics. A dia de hui els treballs d’excavació estan a punt de finalitzar i l’assentament ja pot ser visitat.

L’Altet de Palau serà un nou atractiu per visitar la Font de la Figuera, una mostra del patrimoni arqueològic més rellevants del municipi. Volem que tot el món tinga la oportunitat de conéixer-lo, i en això ens centrarem este 2021”, ha declarat l’alcalde de la Font de la Figuera, Vicent Muñoz.

Muñoz també ha donat les gràcies al museu de Prehistòria de la Diputació de València per “la magnifica tasca realitzada”. En especial a la seua directora, Mª Jesús de Pedro Michó, que a més és la codirectora del jaciment junt a Pau Garcia Borja. També ha agraït el treball de Victor Chaos i el fontí Mario Sanz, que es van unir a l’equip de direcció del projecte en les últimes campanyes.

Cronologia dels treballs realitzats a l’Altet de Palau

L’Altet de Palau es coneixia des de fa temps com un jaciment per prospecció superficial, però no se sabia res de les seues estructures ni de la seua cultura material fins el començament d’este projecte. Des de la primera troballa en 2002 es començà a treballar d’una forma molt més concreta amb l’objectiu de conéixer el tipus d’habitat, la distribució espacial de l’assentament, les diferents construccions i el seu aixovar domèstic.

Així bé, en el 2004, en una intervenció d’urgència, es va documentar el forn de fosa dels objectes metàl·lics. Este descobriment va permetre saber que l’assentament datava del període del bronze tardà.

A partir d’eixe moment va començar el treball d’excavació, que va durar entre 2005 i 2017 i estava en mans de Mª Jesús de Pedro Michó i Pau Garcia Borja. També es van unir al projecte en les últimes campanyes Victor Chaos i el fontí Mario Sanz.

A dia de hui, l’excavació està a punt de finalitzar, però encara fa falta fer tota una sèrie de treballs d’investigació per fer una bona lectura de l’assentament. Així, el treball continuarà amb la interpretació de les restes, la documentació, les fotografies, l’estudi dels materials i la planimetria.

Amb tot això, la intenció es apropar este espai a la ciutadania i posar al seu abast tota la informació rellevant que els ajude a comprendre el valor d’esta mostra de patrimoni arqueològic.

WhatsApp Portal de Xàtiva