D'esquerra a dreta: José Luis Lagardera (coordinador), Enrique Mora (president de la falla) i Víctor Navarro (artista faller i col·laborador)

Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

La falla Selgas Tovar va presentar el passat divendres a la Casa de Cultura de Xàtiva el seu llibret explicatiu 2022, que porta per títol “Desastres naturals, desastres actuals, i amb el qual la comissió reflexiona sobre els desastres esdevinguts a les falles, i també a la ciutat, al llarg del temps tant a causa de les inclemències meteorològiques com de la recent pandèmia.

Després del que ens ha tocat viure, amb aquests dos anys d’aturada a causa del virus, hem cregut convenient reflexionar no sols respecte a la situació de les falles de Xàtiva amb la Covid-19, sinó també de tots els desastres sobrevinguts que han alterat les nostres festes al llarg de la història”, ha explicat el coordinador del llibret José Luis Lagardera.

El primer dels apartats parla sobre els “desastres naturals i en ell podem trobar estudis com ara el de Josep Sanchis sobre la suspensió de les falles a Xàtiva al llarg de la història, el de Joan Quilis sobre les falles de Xàtiva afectades per elements aliens a la festa o el de Rafa Tortosa respecte als efectes de l’aigua i del vent a les falles xativines. També es dediquen articles al 40º aniversari de la Pantanada de Tous, escrits per l’alzireny Miguel Ángel Martínez i pel xativí Salvador Català, o altres vinculats al foc com ara el del brigadista i president de la falla Tetuan David Gil, d’Alberto Ordiñana o del meteoròleg d’À Punt Adrià Revert qui escriu sobre els volcans existents al territori valencià al llarg de la història.

En l’apartat “desastres actuals”, el protagonisme és per a la Covid-19. José Ramón Cerdà fa una introducció en vers sobre l’any de les no falles i posteriorment es fa un recopilatori a la situació viscuda en altres localitats com ara Cullera, Borriana, Alzira, Gandia, Torrent o València. També la fallera major de Sueca Ali Falcó escriu sobre la seua experiència i sobre com va haver de canviar la mentalitat en qüestió de dies (també és infermera i va treballar a la planta Covid de l’hospital de la Ribera). A la presentació va assistir també l’artista faller de Xella Víctor Navarro, qui també ha col·laborat al volum amb un article reflexiu respecte a la situació que li ha tocat viure al seu taller en els dos darrers anys de pandèmia.

La portada del llibre és obra del dissenyador xativí Rafa Morata, mentre que el disseny interior ha corregut a càrrec de José Luis Mollà. L’apartat infantil ha estat coordinat per la professora Ana Arnau i el treball compta també aquest any amb el seu apartat satíric “Lligacames”. Les col·laboracions gràfiques d’aquest any porten la signatura d’Alfredo Pardo, José Luis Calabuig i dels artistes fallers Paco Roca i Gio Torres, i també hi ha microrelats realitzats per escriptores, periodistes o gent vinculada al món de les falles.

WhatsApp Portal de Xàtiva