La falla Selgas portarà a l’exposició un ninot de Pep Gimeno Botifarra

Divendres 24 a les 20 hores també està prevista a la Casa de Cultura la presentació del seu llibret explicatiu 2023, que comptarà amb dos volums més

130

Solopizza Xàtiva

Centelys

Aquest divendres tindrà lloc l’entrada dels ninots a la Casa de la Cultura de Xàtiva, per tal de poder inaugurar al dia següent (dissabte 25 de febrer) una de les exposicions més esperades i la més visitada de l’any a la sala de les columnes: l’exposició del ninot de les falles de Xàtiva.

Enguany la falla Avinguda de Selgas portarà a aquesta mostra, que suposa un tast del que es podrà veure durant la setmana fallera als carrers de Xàtiva, un ninot del cantaor xativí Pep Gimeno Botifarra, obra de l’artista xellí Victor Navarro. El ninot serà una representació fidel del bust de Pep Botifarra, ja que el cantaor va ser fa uns mesos escanejat amb tecnologia 3D gràcies a la col·laboració de l’estudi Entresde de Carcaixent, i suposarà un reconeixement a la seua figura i a la seua tasca per la recuperació i potenciació durant dècades de la cultura valenciana i la música d’arrel.

No és el primer treball de l’artista Víctor Navarro en aquest sentit, qui porta ja anys treballant temes socials en els quals s’utilitza la tecnologia 3D per a poder escenificar amb la major precisió possible els rostres i cossos d’allò que es vol representar. Un exemple va ser la falla del veí de Navarrés Servando Castelló, més conegut com a «Low Battery Man», qui pateix una malaltia rara anomenada Encefalomielitis miàlgica. El seu bust va ser protagonista a la falla 2020 (aturada fins l’any següent per la pandèmia) de la comissió Plaza Rojas Clemente de València, mentre que aquest any erigirà un treball semblant a la falla Tres Forques del cap i casal, amb protagonisme de la coneguda activista valenciana Noah Higón, qui pateix fins a set malalties rares.

L’exposició del ninot s’inaugurarà aquest dissabte 25 de febrer a les 20:30 hores i es podrà visitar fins al 15 de març.

Presentació del llibret

A més a més, la falla Selgas també té previst presentar aquest divendres 24 de febrer a les 20 hores, a la sala noble de la Casa de Cultura, el seu llibret 2023 que aquest any ha separat en tres volums diferenciats.

D’una banda, el llibret 2023 porta per títol «Esqueix», fent referència al projecte d’aquest any sobre el qual versarà la falla; mentre que des de la comissió s’ha decidit separar aquest any el llibret infantil, que tractarà sobre el món de l’art, picant l’ullet especialment a obres i artistes vinculats a Xàtiva. Per últim, com que la comissió celebra aquest any el seu 50 aniversari, altre volum recollirà la història de la falla junt amb alguns articles relacionats amb l’evolució del barri i de la pròpia comissió.

En aquest acte participaran el coordinador del llibret, el periodista José Luis Lagardera, junt amb la mestra Ana Arnau (coordinadora del llibret infantil) i el tècnic de l’Arxiu municipal Sergio Rubio (col·laborador i a més ex faller de Selgas). També estarà present el president de la comissió Enrique Mora Tortosa.

WhatsApp Portal de Xàtiva