La factura de la llum de juny ja és la més cara de la història amb els preus de les 3 primeres setmanes

Segons l'anàlisi de FACUA, si no es produeix una baixada en els pròxims dies, el rebut de l'usuari mitjà superarà el màxim que es va aconseguir en el primer trimestre de 2012.

95

PoolWork Xàtiva

Segons l’anàlisi efectuada per FACUA-Consumidors en Acció sobre l’evolució de la tarifa semirregulada (PVPC), si s’extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l’1 al 21 de juny, el rebut de l’usuari mitjà seria el més car de la història, aconseguint els 88,76 euros (impostos inclosos). La factura superaria el seu import més alt fins hui, els 88,66 euros del primer trimestre de 2012.

Amb les dades de les tres primeres setmanes de juny, la factura de l’usuari mitjà patiria una pujada interanual de 28,18 euros, un 46,5% per damunt dels 66,58 euros que va representar el rebut el juny de 2020. La factura de l’usuari mitjà del maig passat va ser de 82,13 euros.

L’usuari mitjà utilitzat per FACUA en les seues anàlisis té una potència contractada de 4,4 kW i un consum de 366 kWh mensuals. És un perfil elaborat després de l’anàlisi de diverses desenes de milers de factures d’habitatges habitats. Quant als percentatges de consum en els tres trams horaris del nou sistema de facturació, l’associació ha pres com a referència l’actual perfil d’usuari mitjà sense discriminació horària publicat per la CNMC, que consumeix el 45% de l’electricitat en l’horària vall, el 29% en l’horari punta i el 26% en l’horari pla.

FACUA reclama al Govern solucions davant els brutals increments tarifaris que continuen aplicant les elèctriques i un canvi en el nou sistema de facturació per trams horaris en vigor des de l’1 de juny, que representa per si només un increment en el preu de l’energia consumida per a un altíssim percentatge de consumidors i perjudica especialment les economies més desfavorides.

Baixada insuficient en la potència

L’associació critica així mateix que la baixada mitjana del 14,2% en el preu del terme fix de la factura, la potència contractada, resulta absolutament insuficient, màximament tenint en compte que durant els governs de Mariano Rajoy es va incrementar en un 103%. El preu del kW ha passat de 4,30 euros mensuals (per a un mes de 30 dies) a 3,69 euros de mitjana (3,21 euros en horari punta més 0,15 euros en vall i el marge de comercialització de 0,33 euros).

L’associació lamenta que la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, no haja manifestat públicament que la CNMC ha de modificar els horaris, amb l’avançament del període barre a les 22.00 hores de dilluns a divendres. Una petició que sí que ha traslladat a Competència la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, atenent la reivindicació de FACUA.

Encara que valora positivament la retallada de 1.000 milions en les sobre retribucions a les elèctriques per la no emissió de CO₂ en les centrals hidràuliques i nuclears, FACUA insta el Govern a complir la promesa d’aplicar una tarifa més baixa per als primers quilowatts hora (kWh) consumits, un dels compromisos inclosos en l’acord signat per PSOE i Unides Podem el desembre de 2019.

Així mateix, l’associació va traslladar la setmana passada al president Sánchez i als ministres Ribera, Belarra i Garzón una proposta de reforma del bo social perquè siguen moltes més famílies les que puguen acollir-se a ell i amb descomptes més elevats que els actuals. FACUA també porta anys reclamant una baixada de l’IVA en la factura elèctrica dels consumidors domèstics, mesura que el ministre de Consum ha anunciat que està estudiant el Govern.

El kWh, disparat

El preu mitjà del quilowatt hora (kWh) de l’1 al 21 de juny ha sigut de 13,66 cèntims en horària vall (sempre amb els impostos inclosos), 18,45 cèntims en horari pla i 30,66 cèntims en horari punta. Al juny de 2020, el preu mitjà sense discriminació horària va ser de 11,31 cèntims; al juny de 2019, 13,78 cèntims. Quant a la mitjana del maig passat, va anar de 17,20 cèntims.

Si es ponderen els consums de l’usuari mitjà en cada tram horari, el preu mitjà del kWh aquests primers vint-i-un dies de juny ascendeix a 19,83 cèntims, un 75,3% per damunt dels 11,31 de juny de 2020. El preu s’acosta al pic històric de la segona setmana de gener de 2021 (del 8 al 14), quan va aconseguir els 20,64 cèntims.

Amb independència dels pics diaris que s’han aconseguit en determinats moments, el preu mensual més elevat de la història es va donar durant tot el primer trimestre de 2012, quan el kWh es va situar en 20,85 cèntims. En aquestes dates, era el Govern el que fixava el preu, que es publicava en el BOE.

WhatsApp Portal de Xàtiva