La Diputació finança 177 projectes d’infraestructures a La Costera

99
  • L’àrea de Cooperació que dirigix Carlos Fernández Bielsa ha donat llum verda a estes obres de millora d’infraestructures i serveis que decidixen els municipis en el marc del Pla d’Inversions 2020-21
  • Les actuacions en instal·lacions municipals, zones verdes, equipaments culturals i esportius, camins i vials o sanejament tindran lloc en els 19 municipis de la comarca

Els municipis de La Costera poden executar ja els projectes de millora d’infraestructures i serveis inclosos en el Pla d’Inversions 2020-21 de la Diputació de València, que deixarà a la comarca 9.702.386 euros. La corporació provincial ha donat llum verda a 191 projectes sol·licitats pels ajuntaments, que amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les veïnes i veïns de La Costera seran una realitat en els pròxims mesos.

Entre les sol·licituds dels municipis de la comarca, destaquen les 26 actuacions per a asfaltar, condicionar i millorar camins i vials; les 21 obres de sanejament i xarxes d’aigua potable; els 19 projectes de millora en instal·lacions i equipaments municipals; i els 15 d’adquisició, subministrament i renovació d’equipaments urbans i urbanització de carrers.

Entre les iniciatives locals a les quals va donar llum verda el ple de setembre de la Diputació també es troben una quinzena d’actuacions d’eficiència energètica en enllumenat i instal·lacions municipals; altres 15 treballs per a la creació o manteniment de zones verdes; i 12 intervencions per a millorar o construir instal·lacions esportives. En total, 65 actuacions que complixen alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) incentivats per la Diputació i que se sumen a altres obres en recintes educatius i culturals, projectes per a millorar l’accessibilitat i mobilitat i manteniment del patrimoni.

Projectes destacats

Entre els projectes més ambiciosos que la Diputació finançarà a La Costera, destaquen l’habilitació de l’escola d’adults de Canals (363.000 euros); la pavimentació i substitució de la xarxa de proveïment d’aigua potable de Quesa (231.935); les obres d’ampliació del poliesportiu municipal de Rotglà i Corberà (208.245); la renovació de la xarxa de clavegueram, proveïment d’aigua potable i enllumenat públic de Vallada (210.815 euros); la urbanització de l’accés a Xàtiva per la carretera de Genovés (134.112); la construcció d’un nou parc infantil a Xàtiva (203.610); la instal·lació fotovoltaica amb emmagatzematge d’energia a la casa de la cultura de Llocnou d’en Fenollet (106.043); la instal·lació de graderies en el poliesportiu municipal de Moixent (112.038); i la construcció de zones verdes entre les instal·lacions esportives municipals i el camí a la depuradora de Vallés (103.022).

En paraules del diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, “les obres d’este nou Pla d’Inversions donen resposta a les necessitats dels municipis de la província, que són els que millor coneixen la seua situació i indiquen a la Diputació on han de destinar-se les ajudes”. En l’apartat tècnic, Fernández Bielsa destaca “la flexibilitat del programa, l’ampliació dels terminis per a facilitar l’execució de les obres i la possibilitat de suspensió dels mateixos per circumstàncies extraordinàries, l’assessorament per a reinvertir els romanents i garantir que els municipis disposen de l’import total que els correspon, així com l’avançament del 50% de l’anualitat en el moment de l’adjudicació”.

Un pla de valors

El responsable provincial destaca que este és “un pla de valors”, no sols quant al percentatge de projectes vinculats a la sostenibilitat. Un 54% dels municipis ha certificat la seua aposta per la mobilitat sostenible i un 76% dels ajuntaments, al voltant de 200, tindrà un pla d’igualtat en 2021, la qual cosa convertirà València en “la província més compromesa amb la igualtat, però també amb l’energia no contaminant, l’aigua neta i el sanejament, a l’avantguarda de ciutats i comunitats sostenibles”.

I dins d’este pla de valors juguen un paper important els plans urbanístics d’actuacions municipals (PUAM), una eina de previsió de creixement sostenible i estratègia de desenvolupament local amb la qual la Diputació incentiva als ajuntaments. En el cas de La Costera, fins a 21 projectes estan directament relacionats amb els PUAM.

En línies generals, el Pla d’Inversions 2020-21 donarà resposta a 2.284 sol·licituds dels ajuntaments de la província, ens locals menors i mancomunitats per a executar projectes de millora d’infraestructures i serveis en els municipis valencians, amb una inversió global de 144 milions d’euros. El 90% de les obres les gestionaran directament els consistoris i la resta la Diputació, a petició d’estos.

Quant a les categories en les quals s’enquadren els projectes presentats pels ens locals, un 72% són obres de millora en infraestructures i espais públics, un 14% subministraments, un 12% plans urbans estratègics, els anomenats PUAM, i un 2% adquisició de terrenys. Un altre pilar d’este Pla d’Inversions és la sostenibilitat. Més de 900 projectes, un 40% del total, coincidixen amb objectius de desenvolupament sostenible com l’eficiència energètica (21% de les sol·licituds); xarxa de sanejament o distribució d’aigua potable (25% dels projectes); millora de l’accessibilitat en edificació i espais públics (15%); i noves zones verdes (14% de les actuacions previstes).

WhatsApp Portal de Xàtiva