Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

  • El 96,2% de les dones valencianes es mostra més preocupada pel medi ambient que fa uns anys
  • 6 de cada 10 dones són més conscients de la necessitat de cuidar el planeta des que es va iniciar la crisi del coronavirus
  • El 81,1% de les famílies ha incorporat nous hàbits ecològics en els dos últims anys, com la separació de residus o el consum responsable
  • En el 82% dels casos, la dona és la més implicada, dins de la llar, en les tasques relacionades amb la cura del medi ambient
  • Per a 9 de cada 10 enquestades, la separació de residus és la pràctica sostenible més comuna en les seues llars

La cura del medi ambient és el segon gran repte de les dones valencianes després de la igualtat d’oportunitats. Així es desprén de l’enquesta MalasmadresEco, impulsada per Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d’envasos de vidre a Espanya, i el Club de Malasmadres, que analitza la consciència ecològica de les llars espanyoles. El 80% de les enquestades situa la cura del planeta entre els tres grans reptes de la societat espanyola en el futur més immediat.

Més de 5.200 dones de tota Espanya han participat en l’enquesta, realitzada entre l’1 i el 9 de juny, durant la desescalada. De les participants, la majoria, el 88,5%, són mares d’un o més fills; el 9,8% no té fills i l’1,7% espera el seu primer bebé.

La consciència ecològica de les dones ha crescut també en relació amb la primera enquesta de MalasmadresEco, realitzada en 2017. En aquests moments, el 96,2% de les dones valencianes es mostra més preocupada pel medi ambient que fa uns anys (el 54,5% diu que molt, un 40,4% contesta que bastant, enfront del 4,6% que respon poc) i només el 0,4% nega el canvi climàtic.

Així, en ser preguntats sobre la seua mentalitat sobre el medi ambient després del confinament, un 65,3% de dones valencianes són més conscients de la necessitat de cuidar el medi ambient des que es va iniciar la pandèmia. Les mares enquestades es preocupen per l’entorn que deixaran als seus fills, amb especial inquietud en l’escassetat d’aigua (73%), les malalties relacionades amb la contaminació (69%) o la pèrdua d’ecosistemes i biodiversitat (67%). El confinament ha servit per a visibilitzar els efectes positius del canvi en els hàbits diaris.

Quant als hàbits sostenibles a casa, el 81,1% assegura que en els dos últims anys ha incorporat hàbits més sostenibles en la llar. Segons MalasmadresEco, el 88,9% de les llars valencianes separa els residus de manera habitual, el 75,3% s’ha proposat reduir el consum de plàstic i el 70,9% aposta per un consum responsable. El reciclatge del paper i cartó (92,9%) i del vidre (92,9%) són els més habituals en les famílies valencianes. La separació dels residus orgànics comença a cobrar importància, i la practiquen 6 de cada 10 llars espanyoles.

La dona és la més implicada, dins de la llar, en les tasques relacionades amb la cura del medi ambient. Elles les assumeixen en el 82% dels casos. A més, les mares consideren que la millor manera d’ensenyar als seus fills i filles és, precisament, donant exemple en la llar. El 99,5% de les mares valencianes enquestades creu que la pràctica diària en la llar és la manera d’inculcar hàbits de vida sostenibles als menors.

Beatriz Egido, directora de comunicació i RSC d’Ecovidrio comenta “els resultats de l’estudi venen a confirmar la tendència d’increment de la consciència col·lectiva de les dones valencianes quant a l’emergència climàtica que estem vivint. Recordem que 2019 va ser l’any en què milers de persones es van llançar al carrer per a demanar mesures contra el canvi climàtic. Si podem traure una cosa bona d’aquesta terrible tragèdia és que ens ha permés reflexionar sobre molts assumptes i, entre ells, sobre la necessitat que tenim d’estar en contacte amb la naturalesa, en què no volem continuar respirant aire brut o viure en ciutats plenes de soroll. L’energia de les Malasmadres mourà el món i entre tots hem de continuar sumant xicotets gestos a favor de la sostenibilitat”.

La separació de residus és la pràctica sostenible més comuna en les llars espanyoles

9 de cada 10 enquestades afirmen separar habitualment residus en la seua llar. La separació de residus més habitual és la de paper i cartó (95%), la dels envasos de vidre (94%), i la d’envasos lleugers com els bricks, llandes o plàstic (94%).

Després de la separació de residus, les pràctiques més sostenibles en les llars són en aquest ordre el consum responsable (61,7%), la reducció del plàstic (60%) i la reducció del consum de llum (59%).

Mares crítiques amb els col·legis

No obstant això, les mares es mostren crítiques respecte a la importància que es dona a aquest tema en els centres educatius. El 66% contesta que els menors no reben suficient educació ambiental en el col·legi i que s’ha d’avançar més en aquest a aspecte. El nombre de dones crítiques amb els col·legis ha augmentat en aquests tres últims anys, ja que en 2017 era el 44%. L’augment d’aquesta valoració negativa va de la mà de l’increment de la preocupació per la cura del medi ambient.

Maite Egoscozabal, responsable d’Investigació Social del Club de Malasmadres i autora de l’enquesta, destaca com una de les principals conclusions “l’augment de la preocupació pel medi ambient i per l’entorn que li deixarem als nostres fills i filles”. “Això ha suposat que moltes dones i mares no sols hagen introduït hàbits sostenibles en les seues llars, sinó que també es mostren més crítiques i exigents a l’hora d’educar en valors com el respecte al medi ambient”, apunta la sociòloga.

Comunitats

Per comunitats, MalasmadresEco analitza dades de les quatre regions, des de les quals s’han rebut un major nombre de respostes (Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana i Andalusia). En comparar les dades segons la Comunitat Autònoma s’observa una evolució de la preocupació en els últims anys. Destaca Andalusia com la que major augment ha mostrat (97,4%), seguida per la Comunitat de Madrid (96,3%), Comunitat Valenciana (96,2%) i Catalunya (95,4%).

En aquestes quatre comunitats, la majoria de les mares consideren que els seus fills i filles no reben suficient educació ambiental, encara que les més crítiques són les andaluses. El 73,8% de les mares andaluses considera que els col·legis no presten la necessària atenció a aquest tema, seguides de les valencianes (67,3%), les madrilenyes (67,2%) i les catalanes (59,1%).

Entre aquestes quatre comunitats no hi ha a penes diferència quant al reciclatge de vidre, paper i cartó, o envasos lleugers. Destaquen les llars madrilenyes per ser on més se separen els residus orgànics (el 72,6%, enfront del 63% d’Andalusia, el 58,5% de Catalunya o el 55,4% de València). Les andaluses són les que reciclen més l’oli domèstic (77,7%), seguides de catalanes (67,9%), madrilenyes (67,1%) i valencianes (61,4%).

La Comunitat de Madrid (1.326 enquestades), Catalunya (972), Andalusia (656) i Comunitat Valenciana (453) han sigut les quatre autonomies més representades en l’enquesta. L’informe complet analitza més variables i ofereix taules de dades sobre tots aquests aspectes.

El compromís dels valencians amb el reciclatge i la lluita contra el canvi climàtic

La Comunitat Valenciana va tancar el 2019 amb un increment del 4,6% de la recollida selectiva a través del contenidor verd respecte a 2018. Una xifra que suposa un increment del 14% en els últims cinc anys. Cal destacar que Alacant és la província de la Comunitat Valenciana que més va reciclar en 2019 (22,1 kg/hab) per damunt de la mitjana estatal.

WhatsApp Portal de Xàtiva