La Casa de Cultura alberga l’Expo “Rituals de Festa i Foc” de David Cantillo

341

David Cantillo és un jove fotògraf valencià que ha dut a terme la seua carrera a l’àmbit de la fotografia comercial i en nombrossos projectes de caràcter temàtic. La seua inquietud fotogràfica l’ha apropat a diferents temes com l’esport, la natura, la poesia, el turisme i la festa, sobre tot el foc i les falles, a més de les arts escèniques i musicals.

Cantillo ha aconseguit diversos premis i guardons, com el de millor fotografoa al Montphoto, el Concurs Internacional de Fotografia de Natura de Lloret de Mar, i finalista en Unicornio, el concurs de fotografia de Montilla (Córdoba).

Des del 2005 aquest fotògraf ha vingut realitzant el seu projecte de documentació fotogràfica de les festes amb pòlvora i foc “Fuego en las Manos”, sobretot arreu del País Valencià, i també en alguns indrets de Catalunya i les Illes Balears, i puntualment a Navarra i el Sud de França.


El foc és part del sentiment que sembla consumir. ¿Qui no s’ha trobat alguna vegada absort, atiant el foc embolicat en el seu crepitar candent?

El foc és un historiador intens del món o, almenys, un actor recurrent. Les nostres festes són una foguera viva que manté el foc com abans ho feien les vestals. A foc lent fem els preparatius fins a guarnir en flames la nit àlgida de la festa. Pretensiosos, ens vestim de dimonis i juguem amb el foc.

I encara que els orígens foren més moderats, el foc ha estés les seues flames com si foren braços, fins a completar les festes valencianes tal com les entenem hui en dia. I és que només feia falta una xicoteta espurna per a provocar este incendi.

Però més enllà de la metàfora, sens dubte, una relació ardent unix el Foc i la Festa. D’eixa relació ardent s’ocupa l’exposició «Rituals de festa i foc», del fotògraf David Cantillo Orozco, produïda pel Museu Valencìa d’Etnologia.

Moltes festes del País Valencià són protagonitzades per una foguera, i en altres festes populars el foc és també un element del tot imprescindible. Les festes valencianes uneixen sovint el Foc i la Festa, relació de la qual s’ocupa l’exposició “Rituals de festa i foc”, del fotògraf David Cantillo Orozco, produïda pel Museu Valencià d’Etnologia.

WhatsApp Portal de Xàtiva