Diseño, programación y mantenimiento web en Xàtiva

El plenari ordinari celebrat dissabte va aprobar la modificació de les ordenances fiscals municipals per a l’exercici 2018. El portaveu socialista i regidor d’Hisenda, Ignacio Reig va destacar, per la seua repercusió en el capítol d’ingresos, la congelació del tipus de gravamen de l’impost de bens immobles (IBI) en el 0’57, la qual cosa es traduirà en una rebaixa del 4% en el rebut d’aquest tribut, deguda a la baixada del valor cadastral de tots els immobles. Reig va apuntar que aquesta rebaixa de l’IBI tindrà un impacte en la recaptació d’aproximadament 400.000 euros.

Segons el regidor d’Hisenda, la rebaixa en la factura fiscal es notarà principalment en l’IBI, que encadena dues baixades de tipus impositiu i una baixada de la base imponible, amb una rebaixa acumulada total del 14,95% des de 2014. L’edil va avançar que “la pròxima aprobació d’un nou càlcul en les bases impositives de les plusvalues suposarà també, de segur, una rebaixa en la factura fiscal en aquells immobles que en realitat no s’hagen revaloritzat”. Reig va explicar que aquesta rebaixa fiscal “va a càrrec de les noves altes d’IBI, de la millora en la gestió i dels majors ingressos”.

Per la seua banda, tant els portaveus d’EU, Miquel Lorente, com de Compromís, Cristina Súñer, es mostraren satisfets amb la modificació de les ordenances fiscals, encara que introduiren alguns matissos en les seues intervencions. Per a Lorente, “cal continuar avançant en la tarificació social i en la fiscalitat verda, així com en una major progressivitat de l’IBI i aplicar-lo per usos”. De manera semblant, Suñer va dir que “s’han produït avanços en matèria d’IBI encara que seria més just aplicar-lo per usos i no de manera lineal”.

També en l’apartat econòmic, el plenari va aprobar definitivament el compte general municipal de 2016 i la declaració de despesa plurianual per a l’habilitació del local de l’espai social juvenil del Barri Nordoest, en ambdós casos amb l’abstenció dels grups de l’oposició.

Moció pel dret a decidir
El plenari també va portar a debat una moció presentada pels portaveus dels grups municipals d’EU i Compromís, pel dret a decidir dels pobles; moció que va eixir endavant amb els vots a favor d’EU i Compromís, l’abstenció del PSPV-PSOE i el vot en contra del PP.

L’alcalde Roger Cerdà va explicar que “la única solució passa per votar, però no en aquestes circumstàncies. El PSOE va proposar una comissió per a la reforma de la Constitució que permetera la celebració d’un referendum pactat. Per tant, el que caldria haver fet és suspendre l’actual convocatòria, que tots dos governs donaren dues passes enrere i diàleg i democràcia per donar resposta a aquest problema que tenim damunt la taula”.

Miquel Lorente va afirmar, en referència a la situació en Catalunya, que “aquesta és una qüestió no resolta des de fa 500 anys. No hem sabut fer servir la història”. El portaveu d’EU va assenyalar com a clau del conflicte el recurs d’inconstitucionalitat de l’Estatut de Catalunya que va presentar el PP a l’any 2010. Segons Lorente, “no és just tractar al poble català així. Votar no és delicte”.

Per la seua banda, Cristina Súñer va dir que “venim de 10 anys d’intents d’acord i de pactes per encaixar Catalunya. Tots han fracassat. L’Estat espanyol no permet el diàleg sobre la Constitució. Aquesta no és una qüestió de dret, sinó política i s’ha de resoldre des del diàleg”.

Front a aquestes postures, la portaveu del Partit Popular, María José Pla va fer una encesa defensa de la posició del govern central, diguent que “la Constitució diu que Espanya és una unitat indivisible que reconeix la diversitat”. Sobre els promotors del referendum, va dir que mantenen “posicions excloents i separatistes que vulneren la llei” i que “el govern d’Espanya respon amb firmesa i determinació per defendre l’estat de dret”.

En altre ordre de coses, el plenari va aprobar l’adhesió al Pla de Salut de la Comunitat Valenciana, la rectificació d’un error d’alineació en el polígon industrial B i una modificació puntual del conveni amb Ecoembes.

WhatsApp Portal de Xàtiva