Hui es celebra el Dia Mundial dels Pingüins

28

Solopizza Xàtiva

El 25 d’abril i 20 de gener es duu a terme la celebració del Dia Mundial dels Pingüins. Aquestes dues importants efemèrides van ser proposades amb la intenció d’augmentar la consciència sobre la preservació, protecció i cura d’aquests peculiars animals.

Què són els pingüins?

Els pingüins són una espècie d’ocell marí, que es troba impossibilitada per a volar, però que no obstant això, compta amb altres característiques que la destaquen dins del regne animal, una d’elles, és que poden nadar grans distàncies, gràcies a les seues poderoses i formidables aletes.

També compten amb una cua, que els permet mantindre l’equilibri quan estan en terra i per a desplaçar-se sobre el gel. Són capaços de comunicar-se entre ells. La seua dieta està composta de peixos i plàncton. En l’actualitat existeixen 18 diferents espècies d’aquests exòtics ocells.

D’on són originaris els pingüins i quin és el seu hàbitat actual?

Encara que per molt de temps es va tindre la convicció que aquests ocells marins eren originàries de la regió Antàrtida, hui sabem, d’acord amb els registres fòssils, que els pingüins venen de Nova Zelanda.

Després de milers d’anys d’evolució, aquesta espècie marina es va desplaçar a altres regions de l’hemisferi sud, però en realitat, encara es desconeix si en algun moment els pingüins van poder adaptar-se a climes més càlids.

D’acord amb els experts en la matèria, el pingüí actual, que només és capaç de viure en les zones més fredes del planeta. Tenen una història evolutiva emparentada amb les foques i altres espècies marines similars. No obstant això, existeixen pingüins que s’han pogut adaptar molt bé a zones una miqueta temperades com els que habiten les illes Galápagos o en regions com Sud-àfrica i inclusivament la mateixa Nova Zelanda.

Algunes dades curioses relacionades amb els pingüins

A continuació et deixem una llista d’algunes dades curioses sobre els pingüins, que potser desconeixies com per exemple:

  1. El color negre i blanc de la seua pell serveix per a camuflar-se i passar desapercebut entre els depredadors. El blanc simula el gel, mentre que el negre es confon amb el blau indi de l’aigua.
  2. Existeixen espècies de pingüins, on el mascle és responsable d’incubar l’ou, mentre que la femella realitza la caça, que pot emportar-se diverses setmanes. Durant tot aqueix temps, el mascle pot sobreviure sense ingerir cap mena d’aliment.
  3. És bastant comú que els pingüins tinguen una sola parella per a tindre les seues cries, però això pot variar d’acord amb cada espècie.
  4. Tant el mascle com la femella cuiden i protegeixen a les cries, fins que ells mateixos són capaços de caçar el seu propi aliment.
  5. Una de les seues característiques més cridaneres, és que posseeixen una glàndula damunt de l’ull que els permet filtrar l’aigua salada en tot el seu sistema sanguini.

Documentals i pel·lícules que narren històries interessants dels pingüins

La gran indústria del cinema també s’ha donat a la tasca de realitzar documentals i grans produccions cinematogràfiques dedicades a aquests màgics i misteriosos animals, que atrauen l’atenció de la població mundial per posseir unes característiques físiques molt particulars i una bellesa una miqueta inusual. Algunes d’elles són:

  • The three cavallers (1944): Encara que és una cinta bastant antiga, cal destacar que va ser nominada a dos premis Oscar i el Lleó d’Or de Venècia. Potser va influir per a aquesta important distinció, el seu gran valor educatiu, inclusiu i cultural. No te la pots perdre!
  • El viatge de l’Emperador (2005): Es tracta d’un excel·lent documental, on es narra l’emocionant travessia que cada any fan centenars de milers de pingüins Emperadors des de l’oceà a les gèlides aigües de l’Antàrtida, amb l’única finalitat de reproduir-se i d’aquesta forma donar continuïtat a l’espècie.
  • Els Pingüins de Madagascar (2014): Una pel·lícula animada, interpretada per uns audaços i intrèpids pingüins, que hauran de superar alguns obstacles, amb l’única missió de salvar un ou. Va ser un film que va tindre gran èxit gràcies a la sèrie transmesa per televisió i que després va ser portada a la pantalla gran.

Com celebrar el Dia Mundial dels Pingüins?

Per a celebrar el Dia Mundial d’aquesta espècie animal marina és important, primer que res, tindre consciència del seu valor com un ocell que compleix un rol fonamental en l’equilibri dels ecosistemes del món i que per aquest motiu, hui més que mai, resulta imperiós protegir-la i així evitar que s’extingisca com ha vingut ocorrent amb altres espècies.

Anualment s’acostuma a realitzar alguns esdeveniments en diversos països, no obstant això, aquesta vegada no serà possible a causa del COVID-19. Si vols formar part d’aquest esdeveniment, llavors et convidem a compartir alguna informació valuosa sobre aquest interessant tema, per a això pots valdre’t de les diferents xarxes socials i no t’oblides d’afegir l’etiqueta #DíaMundialdelosPinguinos.

WhatsApp Portal de Xàtiva