Fre en la creació d’ocupació en la Costera, però amb una evolució anual molt positiva

La Reforma laboral vigent en el 2022 ha reduït notablement l'impacte negatiu de la conjuntura econòmica internacional

84

EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Segons les xifres publicades pel SERVEF, l’atur registrat el mes de desembre 2022 en la Costera, s’ha situat en 4659 persones, és a dir, 49 aturats registrats menys que en el mes anterior i 340 menys que en el 2021, la qual cosa suposa un descens mensual del 1’04% i una disminució interanual del 6’80%.

Quant a la contractació, s’han registrat 1032 contractes, la qual cosa ha suposat 61 contractes menys que en el 2021 és a dir un 5’58% de disminució interanual. Per gèneres, 664 han sigut a dones i 368 a homes. La contractació indefinida mensual és de 475 contractes i la contractació temporal és de 550 contractes el que significa un 53’29% i la indefinida en 46’03%. Respecte al 2021, la indefinida augmenta en 296 contractes, un 165’36% més i la temporal disminueix en 364 contractes. Els contractes han sigut de jornada completa, un 35’66% i un 64’34% a temps parcial.

Per a Raül Roselló, Secretari General Comarcal d’UGT-PV, “A pesar que en aquestes comarques hi ha un lleuger estancament de l’evolució de l’ocupació al desembre, aquest mes tanca el primer any en què va començar a actuar la reforma laboral de 2021 amb un balanç molt favorable en aspectes com la contractació indefinida. En aquest mes de desembre la proporció de contractes indefinits ha sigut d’un 46’03% del total dels contractes, un valor molt superior respecte al 2021 en el qual es registrava un 16’38%«.

Roselló indica que “un dels problemes que cal abordar és l’elevat nombre d’aturats de llarga duració. UGT exigeix unes polítiques actives d’ocupació efectives amb més mitjans i recursos, i específicament un augment dràstic del nombre d’orientadors laborals en els serveis públics d’ocupació«.

Un altre problema és l’elevada inflació, que no ha sigut acompanyat d’una pujada salarial que garantisca la capacitat adquisitiva de les persones treballadores. La inflació, segons les xifres provisionals, serà en 2022 d’un 8,4%, una xifra que dista molt del 2,69%, percentatge en què han augmentat els salaris en conveni fins a novembre. Això suposa una pèrdua de poder de compra de 5,3 punts percentuals. Per tant, és fonamental augments salarials en conveni molt superiors i que s’incrementen les signatures de clàusules de garantia salarial. Per a això, seria òptim aconseguir un nou Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC).

«D’altra banda, 2023 ha de començar amb una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) que permeta a les persones que menys renda tenen a mantindre el seu poder de compra”.

En resum, per a Roselló hem de començar aquest nou any amb: “polítiques més eficaces contra l’atur de llarga duració, exigir a la patronal increments salarials justos i clàusules de revisió salarial en els convenis col·lectius per a frenar la pèrdua de poder adquisitiu de les persones treballadores. Així mateix, exigir al Govern que aprove ja el incremente del SMI, que ha d’arribar als 1.100 euros al mes per a alleujar a les treballadores/és que menys guanyen”.

WhatsApp Portal de Xàtiva