Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’Ajuntament de Xàtiva ha iniciat l’última fase de el projecte de recerca «El Neolític a la Serra de Vernissa (Xàtiva, València)» destinat a conèixer les restes arqueològiques de la població entre el Paleolític superior final i el Neolític. Els estudis, coordinats per l’arqueòleg municipal de Xàtiva Ángel Velasco Berzosa i per Pablo García Borja (Universitat Nacional d’Educació a Distància), es van iniciar l’any 2013 amb l’estudi dels materials arqueològics dipositats en diferents museus que podrien pertànyer a aquesta cronologia.

El projecte contemplava la realització de prospeccions arqueològiques a les cavitats de la Serra Vernissa, per valorar nous jaciments, contextualitzar troballes aïllades i documentar possibles restes d’art rupestre. Aquesta fase va finalitzar l’any 2017.

També un estudi detallat de les restes recuperades a la cova del Carasol de Vernissa en la dècada de 1970. Els treballs en aquesta cavitat s’han donat per finalitzats, ratificant la seua funció com a necròpolis prehistòrica i determinant-se que en el seu interior van ser dipositats un nombre mínim de 14 individus. Les datacions radiocarbòniques sobre alguns d’aquests individus han confirmat que es van realitzar a inicis de l’Neolític final. Un cop finalitzades les analítiques i el modelatge en 3D de la cova, l’any que ve es publicaran el conjunt de dades obtingudes i les conclusions a què han arribat l’ampli nombre d’investigadors que han participat en l’estudi.

Finalment, el projecte de recerca també incloïa la realització d’excavacions arqueològiques a la Cova del Barranc Fondo, cavitat de major grandària i que ha proporcionat evidències materials d’ocupacions que es van iniciar en els moments finals del Paleolític superior, ocupant-se de nou en el Neolític antic, mitjà i final, i en la qual també s’han documentat restes humanes. La primera de les intervencions en la cavitat es va realitzar al 2014, reprenent aquest any 2019 els sondejos en el seu interior sota la direcció dels tècnics Pablo García Borja, Margarita Vadillo Conesa i Cristina Real Margalef, adscrits a la UNED i a Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València. Un cop finalitzada la campanya d’excavacions arqueològiques, es realitzarà una valoració dels resultats obtinguts després de la finalització del projecte, que ha demostrat la intensitat de les ocupacions en el terme municipal durant el Neolític, descobrint nous jaciments i confirmant la importància d’altres ja coneguts .

WhatsApp Portal de Xàtiva