Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Xavi Delgado Franco | Tècnic en disseny estratègic i desenvolupament local

Altra vegada els voltors especuladors amenacen la nostra comarca. Ahir els que volien construir un macroabocador i hui els de la MAT i les macroplantes solars. Les energies renovables són necessàries i són el futur i totes les persones raonables han d’estar a favor. Igualment totes les persones raonables han d’estar a favor d’una gestió sostenible i correcta dels residus. Per açò projectes com els presentats als Alforins o Montesa on macroplantes solars afectaran a les persones, el territori, el paisatge i el propi futur de la comarca han de ser rebutjats tal i com vam rebutjar el macroabocador de Llanera.

El futur de la Costera no pot estar en mans d’especuladors que miren únicament pel seu benefici i que aprofiten els buits legals i les ajudes públiques per intentar quedar-se amb el que és de totes les persones: La terra i la llum que la il·lumina. No podem deixar el nostre futur en mans de voltors que es volen apropiar de la llum que ens envia el Sol a totes i tots per igual i que la volen posar en venda a preu d’or. El model ha de ser altre: Plantes menudes orientades al consum local, sense contaminació, sense molèsties, sense perjudicar el paisatge i el turisme. La nostra comarca porta un temps fent una meravellosa promoció turística. Vos anime a totes i tots a que vegeu el web de turisme la Costera perquè és una injecció d’autoestima per a la nostra gent i la nostra terra. Projectes com els presentats als Alforins o a Montesa tiren per terra aquest esforç.

La Costera ja suporta dues autovies, dues línies de ferrocarril, una línia d’alta Velocitat i mercaderies, un transvasament, gasoductes, línies d’alta tensió, re-gasificadores, instal·lacions de gestió de residus i moltes altres que de segur m’oblide. Hem cobert de llarg la nostra quota de solidaritat atès que la majoria d’aquestes infraestructures deixen molt poc de benefici sobre el nostre territori però si bona part dels seus perjudicis. A més a més, ja fa temps que sabem gràcies a estudis com els de Bratman i Daily de la universitat d’Stanford que la qualitat del paisatge i de la natura que ens envolta és important per a la nostra salut i benestar. En paraules de la pròpia Daily “A centenars d’estudis, l’experiència de la natura s’associa amb un augment de la felicitat, el compromís social, la capacitat de gestió de les tasques de la vida i la disminució de l’angunia mental”.

És també el moment que des de les administracions es comence a reconèixer que hi ha territoris que ja no han d’absorbir més impactes, que no podem fer recaure sobre la lluita ciutadana la seua responsabilitat. No és tan difícil, el Reial Decret 1/2008 que aprova la llei d’avaluació d’impacte ambiental indica al seu III annex que l’excés de càrrega ambiental a un territori, com és el cas de la Costera, és causa suficient per impedir que s’executen projectes com aquest. És més, a aquest propi annex es reconeix que els paisatges amb importància cultural, com és el cas als Alforins i Montesa, són elements a preservar i protegir.

L’administració ha de complir amb el seu paper i vetllar per l’interès ciutadà i no pel dels especuladors que volen apropiar-se del que és de totes i tots per fer-se encara més rics. Sols cal complir la llei.

L’administració ha de vetllar per com es manté i millora el territori de la nostra comarca, no tenim cabuda per a més impactes sense posar en risc el nostre benestar i salut. I la ciutadania, hem de fer comprendre a les diferents administracions quin és el seu paper i al costat de qui han d’estar.

WhatsApp Portal de Xàtiva