Els Moviments pel Tren Valencians denuncien la desmantellació del ferrocarril.

85

Nova English School, Xativa y Canals

Solopizza Xàtiva

Nota conjunta: Indignats Amb Renfe, Trens Dignes al Maestrat, Usuàries pel Tren Valencià i la plataforma en defensa del ferrocarril de CGT

  • La resposta rebuda pel defensor del poble a la queixa ha sigut decebedora, actuant d’advocat defensor de renfe i deixant de banda als usuaris.
  • Indignats amb renfe, trens dignes al maestrat, usuàries pel tren valència i plataforma en defensa del ferrocarril de cgt denuncien l’abandonament de serveis de mitja distància i la falta de mesures anti-covid en les rodalies.

Resposta del Defensor del poble

La resposta rebuda pel defensor del poble a la queixa ha sigut decebedora, actuant d’advocat defensor de renfe i deixant de banda als usuaris.

Indignats amb Renfe i amb la col·laboració d’altres plataformes i col·lectius va formalitzar una queixa i alguns suggeriments al Defensor del Poble a finals de 2019. El document es va acompanyar de milers de firmes d’usuaris farts de patir incidències cada dia.

Durant el mes de maig el Defensor va respondre amb una curta missiva on s’explicava que RENFE estava posant solució als problemes de “forma paulatina”. Efectivament eixa resposta que estem cansats d’escoltar i que actualment tornen a utilitzar.

Tant per a les plataformes com per als usuaris, ens ha causat estranyesa i perplexitat aquesta resposta, donat que en la mateixa pàgina web del defensor el transport és considerat un servei essencial per a la societat la qual té dret a un servei de qualitat, posant especial èmfasi en les zones despoblades com és el cas de l’interior del nostre territori. També s’insta a que les administracions tinguen en compte aspectes ambientals en els projectes d’infraestructures. I finalment es parla de protocols front a problemes de salut pública, malgrat enviar l’escrit abans de la pandèmia, la resposta es va produir en ple estat d’alarma, i actualment podem comprovar que Renfe no vetlla per la salut dels seus usuaris.

També volem denunciar que el Defensor del Poble tot i comparèixer a les dos cambres de l’Estat, no ha realitzat menció alguna a les carències ferroviàries de Renfe en el conjunt del país. El que ens fa sospitar que el Defensor lluny d’estar amb el seu poble, s’ha posat de part de RENFE.

L’Abandonament del tren valencià.

Indignats Amb Renfe, Trens Dignes al Maestrat, Usuàries pel Tren Valencià i la plataforma en defensa del ferrocarril de CGT denuncien l’abandonament de serveis de mitja distància i la falta de mesures anti-covid en les rodalies.

I dins de la línia de treball conjunt d’aquestes Plataformes ferroviàries en la que s’han portat a terme accions com l’anteriorment mencionada, així com d’altres, actualment es continua treballant en el mateix sentit.

Indignats Amb Renfe, Trens Dignes al Maestrat, Usuàries pel Tren Valencià i la plataforma en defensa del ferrocarril de CGT consideren que l’abandonament del servei de tren de Mitja distància no pot continuar més temps en precari, és una autèntica vergonya que mentre treballadors i estudiants tornen a la normalitat, RENFE i el ministeri de Transports no recuperen les freqüències habituals, repetint de nou el concepte de “recuperació paulatina”, us sona veritat?

I és que als problemes habituals com retards i cancel·lacions, a les línies de Mitja Distància actualment només circulen el 50% o menys dels trens. Línies com la València-Vinaròs Tortosa que s’han vist restringides amb serveis insuficients per a les necessitats de la ciutadania. Situacions semblants experimenten els trens Saragossa-Terol-València o Madrid-Conca-València, zones amb despoblament i amb línies molt deteriorades complicant encara més la situació.

No ens podem oblidar tampoc de la línia d’Alcoi-Xàtiva-València sotmesa també a un abandonament històric de les administracions, amb les restriccions actuals només circulen dos trens, el que dificulten el seu ús. I si no eren prou greus els problemes, durant el mes d’octubre es preveu el tancament de la línia per obres deixant sense servei a la població.

També cal parlar de les Rodalies, les plataformes denuncien que no s’estan prenen totes les mesures necessàries de prevenció de la Covid. En diverses ocasions els usuaris han denunciat aglomeracions als trens o andanes. El tren és un transport segur si és fa amb les condicions adequades, una bona mesura seria limitar al 50% la capacitat dels rodalies i  compensar l’oferta de places amb l’increment de freqüències o composicions dels trens, però la realitat és que es segueix sense disposar de material i personal suficient, ja que pràcticament no han hagut avanços en els plans que contínuament en van prometen.

Els moviments pel tren valencians, després de la decebedora resposta del defensor i davant de la situació d’abandonament del ferrocarril que pareix que va abocat al seu complet deteriorament i desmantellament, vulnerant els drets essencials de la ciutadania abans esmentats, estem estudiant noves accions com puga ser acudir a instàncies superiors.

WhatsApp Portal de Xàtiva