Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

La pandèmia ha tingut un efecte directe en l’augment dels serveis de retirada d’eixams d’abelles que els efectius del Consorci de Bombers de València hi realitzen a tota la província. Així es desprèn de les dades obtingudes per la Unitat Forestal del Consorci, que analitza el nombre de serveis d’esta tipologia, i que ubica l’any 2020 com el cim del període de 2009 a 2020.

Al llarg del 2020, els efectius del Consorci hi van retirar 473 eixams, mentre que en 2019 havien sigut poc més de 150. En 2009 a penes fregaven els 50. Este augment progressiu, i que s’ha disparat en plena pandèmia, sembla que també hi continua actualment, perquè entre l’1 de gener i el 27 de maig de 2021, els bombers ja han dut a terme 200 intervencions de retirada d’eixams, i encara hi queda mig any al davant.

Segons hi explica Raúl Quílez, Tècnic Forestal del Consorci, “este nombre alt d’intervencions té una relació directa amb la baixada de les activitats apícoles, a causa del confinament i de les condicions meteorològiques de la primavera de 2020, que afavorien l’abundància de menjar per a estos insectes”. Això ha afavorit l’eixambrament natural, el fenomen pel qual “eix del rusc una reina jove seguida per milers d’abelles i abellots, des de cotes altes a d’altres més baixes, buscant altres llocs on crear un nou rusc”, assenyala Quílez.

I eixa nou rusc pot arribar a crear-se “en zones habitades, sent freqüent trobar-les en llocs variats com arbres, façanes, fanals, escoles o interiors d’habitatges”, segons explica Ángel Domínguez, també membre de la Unitat Forestal del Consorci, qui afegeix que “les abelles no són agressives en el seu hàbitat, però si es manipulen o esglaien per sorolls o altres factors poden suposar un risc per a la població”. Per això, si es troba un d’estos eixams, no s’ha de tocar sinó telefonar a l’1-1-2 perquè s’hi desplacen els bombers. Estos acudeixen a retirar-los “en moltes ocasions amb una gran quantitat d’equips addicionals per poder accedir amb garanties de no danyar l’eixam, alhora que es permeta als bombers treballar amb seguretat”, indica Domínguez. Ja una vegada capturat l’eixam, els bombers el fan arribar a un apicultor professional perquè es faça càrrec i assegure la seua pervivència, en ser una espècie protegida.

Un treball del Consorci de vital importància i que contribueix al manteniment de l’ecosistema gràcies a la protecció d’este insecte. I és que “les abelles duen ja més de 100 milions d’anys sobre la terra, amb una activitat pol·linitzadora que fa que més d’un terç de la producció mundial d’aliments depenga directament del seu cicle biològic”, ens recorda Quílez. El futur del planeta, i de totes les espècies que l’habiten, es troba indisolublement lligat al futur de les abelles.

WhatsApp Portal de Xàtiva