El xativí José J. Baldoví guanya el premi d’Investigació Cientificotècnic d’Algemesí

El jurat ha valorat el seu treball sobre química teòrica i computacional

406

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Despés que els membres del jurat es reuniren el passat 25 de març per a triar els treballs guanyadors de les diferents categories del XVII Premi Cientificotècnic ‘Ciutat d’Algemesí, el doctor xativí José Jaime Baldoví Jachán (Xàtiva, 1986), investigador distingit del Pla Gen-T de la Generalitat en l’Institut de Ciència Molecular (ICMol), va obtindre el primer premi per a joves menors de 36 anys.

El treball premiat tracta sobre química teòrica i computacional i es titula ‘Disseny químic de materials intel·ligents per a tecnologies quàntiques‘ i se centra en les investigacions de Baldoví durant els últims tres anys, en els quals l’investigador ha aprofundit en el «desenvolupament d’imants formats per una sola molècula que poden usar-se com a unitats bàsiques d’informació en computació quàntica, el seu control mitjançant estímuls externs, com per exemple un camp elèctric i el disseny de dispositius en combinació amb materials bidimensionals«.

Investigador distingit

José J. Baldoví és investigador distingit amb experiència internacional en el ICMol de la Universitat de València (UV), on lidera la línia d’investigació de disseny i modelització de heteroestructuras híbrides basades en molècules magnètiques i materials bidimensionals.

Baldoví va estudiar Ciències Químiques en la UV, amb premi extraordinari, completant el projecte fi de carrera en la Universitat de Cambridge, on va fer els seus primers passos en l’àmbit de la investigació. Posteriorment es va unir grup del professor Eugenio Coronado, catedràtic de Química Inorgànica i director del ICMol, completant un màster i un doctorat en el terreny de la Nanociència i Nanotecnologia, tots dos amb premi extraordinari.

La seua tesi doctoral, centrada en el disseny racional de molècules amb propietats magnètiques amb aplicacions en nanociència, computació quàntica i espintrònica molecular, va ser reconeguda com la millor tesi en Química de la Universitat de València en 2016.

També el seu doctorat va ser premiat, en aquest cas pel Grup Especialitzat de Nanociència i Materials Moleculars de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) i de Física (RSEF) en els premis NanoMatMol2016. En l’àmbit europeu va obtindre el premi a la millor presentació oral en la VI Conferència Europea de Magnetisme Molecular.

En 2017, l’investigador va obtindre la prestigiosa beca Marie-Sklodowska Curie de la Comissió Europea per a unir-se al grup del professor Ángel Rubio en el prestigiós Institut Max Planck per a l’estudi de l’estructura i la dinàmica de la matèria a Hamburg (Alemanya).

Aquesta experiència postdoctoral li va permetre expandir els seus interessos en investigació cap al camp de la modelització teòrica dels materials bidimensionals i les seues estereoestructures, permetent-li dissenyar nous materials multifuncionals.

Al gener de 2020 va tornar al ICMol després d’obtindre un contracte d’excel·lència CDEIGENT com a part del pla d’atracció de talent Gen-T de la Generalitat Valenciana. Des de 2012, José Jaime Baldoví és coautor de més de 50 articles científics en revistes de prestigi internacional i un capítol de llibre. A més, ha signat com a primer autor en la meitat d’ells i ha impartit 12 ponències convidades en conferències internacionals.

Els seus treballs han rebut més de 2.250 cites. Actualment és codirector de tres tesis doctorals i d’un treball fi de màster. A més, té un màster en Periodisme i Comunicació de la ciència, la tecnologia i el medi ambient, que li ha permés transmetre el valor de la ciència a la societat a través de diversos articles de divulgació.

WhatsApp Portal de Xàtiva