PoolWork Xàtiva

  • El servei de rehabilitació incrementa la seua activitat i assumix rehabilitació respiratòria a pacients post covid
  • S’incrementa la plantilla i s’obri una secció de rehabilitació respiratòria post-covid
  • El paper de la rehabilitació passa ara també pel tractament durant i després de l’ingrés hospitalari per covid19

El Servei de Rehabilitació del departament de salut Xàtiva-Ontinyent s’està adaptant per a assumir pacients post-covid que ja tracta i que necessiten rehabilitació després del seu ingrés. Al mateix temps este servei ha de mantindre els tractament ja habituals que prestava abans de la pandèmia.

Es tracta doncs d’una ampliació de serveis davant d’un tipus de pacient les necessitats del qual sorgixen immediatament a l’ingrés hospitalari i que després de la seua alta d’hospital necessiten prolongar de forma ambulatòria, amb nombroses sessions de rehabilitació fins a la seua total recuperació.

Així s’ha creat ja una secció específica de rehabilitació per patologia respiratòria post-covid per a pacients que deriven especialitats com a pneumologia o medicina interna.

El Departament ha ampliat també el seu personal a Xàtiva amb la contractació de dos fisioterapeutes que s’unixen als huit amb què comptava de forma habitual i estudia l’ampliació del seu espai en l’Hospital Lluís Alcanyís on més pacients s’estan tractant amb patologia post covid.

Durant estos últims mesos l’activitat dels gimnasos de rehabilitació dels dos hospitals del departament Xàtiva-Ontinyent ha hagut de traslladar-se a altres espais per a ser habilitats com a sala d’hospitalització. No obstant només ha afectat tractaments no urgents i des d’este Servei es puntualitza que “l’activitat urgent i no demorable no està patint cap paralització” quant a tractaments i no ha patit cap alteració quant a les consultes que han seguit realitzant-se d’acord amb els plans de contingència,presenciales o telefòniques.

En paral·lel amb l’activitat que suposa l’adaptació als nous espais per a la fisioteràpia, es dóna la circumstància que la covid19 està generant un notable increment de la demanda quant al nombre de sessions que es realitzen a pacients ingressats. Es tracta de pacients amb insuficiències respiratòries, pèrdua de força i musculatura o polineuropatías que necessiten d’una atenció integral i diària durant el seu ingrés tant en UCI com en planta.

Tal com explica este Servei “es realitza un tractament integral que inclou mobilització, rehabilitació respiratòria, motora i assumint també la rehabilitació per a la deglució i per disfàgia en pacients crítics

Així el nombre de fisioterapeutes en atenció a plantes s’ha triplicat així com les hores de tractaments arribant a realitzar diàriament una mitjana de 30 tractaments en planta amb una duració mitjana de 45 minuts per pacient.

Des del Servei de Rehabilitació han posat en valor la capacitat dels seus professionals per a adaptar-se a estos canvis amb rapidesa i subratllen la importància que està tenint la Rehabilitació per a malalts covid amb els que veuran ampliada la seua cartera de servicis.

El Departament de Salut Xàtiva Ontinyent compta amb unitats de rehabilitació en centres d’atenció primària de Moixent, Navarrés, Canals, l’Olleria i Castelló, en atenció primària disposa de quatre fisioterapeutes en total.

En atenció hospitalària el Servei compta amb cinc fisioterapeutes i un facultatiu especialista i un tècnic en cures d’infermeria (TCAE) en l’Hospital d’Ontinyent mentres que en l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva Rehabilitació compta amb 1 zelador, 1 administrativa, cinc TCAE’s, tres facultatius especialistes en RHB i 10 fisioterapeutes.

WhatsApp Portal de Xàtiva