El rebut elèctric de l’usuari mitjà a l’abril se situa en els 125 euros

FACUA estima que en 2022 els usuaris pagaran la factura més cara de la història. Critica que les mesures del Govern continuen sent clarament insuficients.

73

Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

La factura de la llum de l’usuari mitjà va arribar als 124,90 euros a l’abril, un 53,2% per damunt dels 81,55 euros del mateix mes de l’any passat. Així ho posa de manifest l’última anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció sobre l’evolució de la tarifa semirregulada (PVPC), que situa el rebut de l’últim mes com el cinqué més alt de la història.

FACUA adverteix que el topall en el preu del megavat hora (MWh) de gas que s’aplicarà des de maig després de l’acord entre Espanya i Portugal amb la Comissió Europea no evitarà que en 2022 els consumidors paguen el rebut més alt de tota la història. L’associació considera desproporcionadament alt el màxim de 50 euros/MWh que es fixarà per al gas, ni més ni menys que un 67% per damunt de la xifra que van plantejar d’inici els governs espanyol i portugués. En aquest sentit, FACUA ja va assenyalar en el seu moment que els 30 euros proposats derivarien en un preu de la llum que continuaria sent absolutament excessiu, amb el que la quantitat pactada no representarà precisament una factura justa per als consumidors.

Així, FACUA adverteix que els 40 euros/MWh per al gas que començaran a aplicar-se al maig -i pujaran progressivament fins a 50 a final d’any- es traduiran en uns 140 euros/MWh per a l’electricitat en la subhasta diària. L’import, encara que per davall de l’aberració que ve produint-se en el mercat en els últims mesos, continuarà provocant un rebut infladíssim durant els pròxims mesos.

WhatsApp Portal de Xàtiva