cor-costera-portaldexativa

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

  • La baixada prevista per al proper any deixa el rebut del Consorci de Residus en un preu mitjà de 69,74 euros, front els 70,07 euros del rebut anterior.
  • 106.138 persones ja han utilitzat les instal·lacions del Consorci de Residus a l’hora de reciclar, cosa que denota l’interès de la ciutadania en el reciclatge i l’èxit de les campanyes de conscienciació realitzades des del COR.
  • Les bonificacions augmentaran en un 24%, fins a situar-se als 284.000 euros.

Consorci de Residus COR-V5.- 31.10.2018.- El Consorci de Residus COR-V5 acaba d’anunciar la propera rebaixa en el seu rebut de 2019. La baixada prevista per al proper any deixa el rebut del Consorci de Residus en un preu mitjà de 69,74 euros, front els 70,07 euros del rebut anterior. Continua sent un dels rebuts mitjà més barat dels 13 consorcis que conformen la Comunitat Valenciana.

A aquest preu cal descomptar, en cada cas, les bonificacions, aplicades a aquelles veïnes i veïns de la xarxa consorciada que hagen tingut una actitud activa en matèria de reciclatge, fent ús dels Ecoparcs fixos o Ecomòbils del COR (amb descomptes fins a 15 € segons l’ús d’aquestes instal·lacions). En 2018, el COR va bonificar un total de 15.000 rebuts i en 2019 la institució ja reserva aproximadament 284.000 euros per a aquestes bonificacions, les quals, tal com afirma el president del COR-V5, Roger Cerdà, ‘esperem que vagen en augment, fruit de l’esforç en campanyes de conscienciació dutes a terme des del COR i enfocades a tots els públics’.

Una bona notícia a la qual se sumen altres com les 106.138 persones que ja fan ús de les instal·lacions del COR o la disminució de generació de RUM (Residus Urbans Mesclats), la taxa segueix descendint des de l’any 2017 (de les quasi 129.000 tones a les 123.125 estimatives per al proper any, és a dir, dels 1027 kg als 1020 kg per habitant).

El COR-V5 també pensa en les persones vulnerables o en risc d’exclusió a l’hora de beneficiar-se d’una rebaixa de la taxa. Per a això, pretén comptar amb la col·laboració dels departaments de Serveis Socials dels diferents Ajuntaments per tal de facilitar-los el pagament de la taxa d’acord amb la seua situació.

Un altre dels fronts en els quals treballa el Consorci, és la detecció dels anomenats ‘Grans Productors’, és a dir, indústries amb gran volum de generació de residus que cal controlar, mitjançant sistemes de pesatge temporals i aplicar, posteriorment, l’increment en la taxa corresponent a través d’un segon rebut. ‘No podem equiparar la ciutadania del carrer amb les empreses que més residu generen, de la mateixa manera que tampoc podem igualar aquestes últimes, als menuts o mitjans comerços, com ara perruqueries, o ferreteries, al cap i a la fi, aquestes últimes, menudes empreses que, escoltant les seues peticions, també veuran reduïda la seua quota tributària, ja que la seua taxa de residu és menor’,

La tipologia de municipis del COR (86% tenen menys de 5.000 habitants) fa que un lleuger augment de les tones de residus en un municipi, o una disminució dels nivells de reciclatge, o una disminució de les unitats fiscals, propicien variacions en el rebut. Tot i això, des del COR destaquen ‘l’esforç de contenció de despesa i d’ajust, ja que, tot i l’augment de la xarxa consorciada de Ecoparcs, la partida destinada a la mateixa no ha augmentat tant i, tot i així, hi haurà rebaixa en el rebut l’any 2019’, s’afirma des de la gerència del COR-V5.

El COR, segueix la seua lluita per reduir els residus

El COR treballa en la planificació de bioresidus global, amb un sistema de plantes comarcals que permeta reduir, en curt termini, més de 26.000 tones de residus de la borsa gris.

La prioritat del nou pla de gestió se situa en la recollida selectiva i en el tractament dels bioresidus a prop del seu centre de generació, amb el repte de complir l’objectiu europeu que en 2030 arriben només un 10% de les escombraries a l’abocador i la resta es recicle. Des del COR posen l’accent en el seu propòsit de donar ‘respostes de política pública flexible a una realitat territorial i social diversa’.

WhatsApp Portal de Xàtiva