Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’Ajuntament intensificarà el control extern de l’execució dels contractes públics

El plenari ordinari de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat per unanimitat l’adhesió al circuït cultural valencià Culturarts. En el debat previ a la votació, el regidor de Cultura Jordi Estellés ha intervingut per defendre els avantatges que aquest conveni suposa per a la ciutat, tant en matèria de programació cultural, com en matèria econòmica. Per a Estellés, “el no estar adherits a Culturarts ens impedia accedir a estalvis fins del 50% en la contractació d’alguns espectacles i activitats culturals. A més, en anys anteriors, el 60% del pressupost de Culturarts es quedava a la ciutat de València. Ara -segons Estellés- el nou govern valencià vol redreçar aquesta situació per a que hi haja un repartiment més equitatiu entre la resta de ciutats”.

Per la seua banda, el regidor de Gran Teatre, Alfred Boluda, ha explicat que “un dels objectius de la legislatura és dinamitzar tots els contenidors culturals de la ciutat. El gran esforç de programació cultural que estem duent a terme comporta un gran esforç econòmic per part de l’Ajuntament. Per això necessitem estar adherits a totes les institucions que ens puguen ajudar”.

El regidor de Conservatori, Joanjo García Terol, ha mostrat el seu acord amb la proposta ja que, en la seua opinió, “la política de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana està afavorint les iniciatives culturals valencianes. S’han acabat els convenis singulars que beneficiaven únicament a determinades ciutats. Esperem que aquesta adhesió dinamitze la cultura de la ciutat, ja que és molt necessari per a la reactivació econòmica local”.

El Partit Popular també s’ha mostrat favorable a aquesta iniciativa. Fins i tot la seua portaveu, Mº José Pla, ha ironitzat dient que “és la tercera vegada que votem a favor”.

Tret d’eixida per al CAPS
La creació del nou Consell d’Acció i Polítiques Socials (CAPS) ha comptat amb el recolzament unànime de tots els grups municipals del consistori xativí. La regidora de Benestar Social, Xelo Angulo, ha afirmat que “les polítiques socials no poden anar tapant situacions d’emergència, sinó que han de ser inclusives i atacar l’origen dels problemes”. En al·lusió a l’ampliació del número d’entitats que formaran part d’aquest consell, la regidora ha aclarit que “es tracta d’anar sumant associacions que ja estaven vinculades al teixit col·laboratiu de l’Ajuntament”.

Al seu torn d’intervenció, la regidora de Dona i Igualtat, Francesca Chapí, ha exposat que la creació del CAPS “és un repte important. Esperem que hi haja participació i que aquesta siga transversal”. Per la seua banda, el regidor García Terol ha incidit en què amb aquest gir en la política social de la ciutat “no es tracta de fer caritat sinó de justícia social”.

S’alça la suspensió de l’adjudicació del contracte de neteja d’edificis públics
El plenari ha aprovat per majoria l’alçament de la suspensió del procés d’adjudicació del contracte de neteja d’edificis públics a la mercantil Inditec. D’aquesta manera, el procediment administratiu continuarà el seu recorregut després que el jutjat d’instrucció nº 18 de València, jutjat que investiga el cas Taula, comunicara a l’Ajuntament que li oferirà accions en cas què detectara perjudicis per als interessos municipals.

El portaveu del PSPV-PSOE, Ignacio Reig, ha explicat que “no queda més remei que complir amb la llei i continuar amb aquesta adjudicació. Els serveis jurídics de l’Ajuntament ens han advertit de les conseqüències de l’incompliment. Ara bé, anem a establir un control extern per vetllar pel compliment estricte d’aquest contracte”.

Per contra, el portaveu d’EU, Miquel Lorente, no comparteix aquesta posició, ja que, tal com ha afirmat, “anem a insistir en la nostra postura. Ací va vindre la UCO i es va emportar determinats expedients. Votarem en contra”.

La portaveu de Compromís, Cristina Suñer, va indicar que “nosaltres pensem que no existeix cap norma jurídica per a la suspensió. Les notícies als mitjans no són causa per a paralitzar una adjudicació”. Segons Suñer, en l’Ajuntament de Xàtiva “no s’havia controlat mai l’execució dels contractes”, afirmació llançada en resposta a la pregunta de Juan Giner, portaveu de Ciudadanos, qui acabava de posar en dubte la tasca de fiscalització de l’execució dels contractes públics per part de l’ajuntament.

Precisament, Giner ha negat que hi haja cap indici que impedisca que Inditec puga contractar amb l’Ajuntament. El portaveu de Ciudadanos creu que l’empresa compleix amb tots els requisits i que no adjudicar-li el contracte seria una il·legalitat.

WhatsApp Portal de Xàtiva