FestJove

Solopizza Xàtiva

El nou consultori auxiliar de la Seu ja és una realitat i presta servei als pacients des de principis d’aquesta setmana. Aquest matí, la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Concha Andrés, s’ha desplaçat fins a Xàtiva per a dur a terme una visita inaugural d’aquestes noves instal·lacions sanitàries al nucli antic de la ciutat. Andrés ha estat acompanyada per l’alcalde Roger Cerdà, pel director general d’Alta Tecnologia, Inversions i Infraestructura, Jaime Peris i per Margarita Llaudes, gerent del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, junt amb l’arquitecte responsable de la rehabilitació, Vicent Torregrosa, així com altres membres de la Corporació Municipal i directius del departament sanitari.

Concha Andrés ha destacat que, amb aquesta actuació, la Conselleria busca «aproximar recursos sanitaris les persones majors i, d’altra banda, humanitzar l’assistència sanitària trencant barreres i facilitant l’accessibilitat a aquests serveis». Dins del pla d’inversions de Sanitat a la ciutat, la secretària autonòmica ha anunciat que la setmana que ve s’iniciaran les obres del nou hospital de dia i servei oncològic a l’hospital Lluís Alcanyís, amb la previsió de que «en 8 mesos tinguem unes instal·lacions adequades per a atendre a pacients oncològics». Finalment, respecte al nou centre de salut Xàtiva II, Andrés ha confirmat que «és un darrer compromís que tenim amb l’alcalde i estem ultimant els tràmits amb Patrimoni per a que s’accepte la cessió dels terrenys i poder començar quan abans la redacció del projecte bàsic per a que Xàtiva compte amb un segon centre de salut», projecte que la secretaria autonòmica preveu que comence a redactar-se abans de finalitzar l’any.

Per la seua banda, l’alcalde ha qualificat aquestes obres com a «absolutament necessàries per a l’eliminació de barreres arquitectòniques» d’un consultori que atén a una població d’aproximadament 5.000 usuaris, «la major part d’ells persones majors», segons les dades facilitades per Cerdà. L’alcalde ha comentat que la intervenció al nou consultori de la Seu ha suposat una inversió de 275.959,46 euros i s’ha comptat amb una subvenció de 100.000 euros per part de la Generalitat Valenciana. Roger Cerdà ha mostrat la seua satisfacció per «millorar dia a dia l’assistència primària a les persones usuàries, de manera especial a aquelles que tenen mobilitat reduïda».

Finalment, Margarita Llaudes ha mostrat la seua satisfacció, ja que, segons la gerent «al departament de Salut feien falta inversions i la conselleria s’ha sensibilitzat i ens ha escoltat». Llaudes ha explicat que, gràcies a aquestes inversions de la Generalitat, «hem adaptat molts consultoris municipals que ho necessitaven». Pel que fa al cas del consultori de la Seu, la gerent del departament de Salut ha manifestat que «la qualitat assistencial dels professionals la teníem, però els espais havien de millorar i amb l’ajuda de la Generalitat i l’Ajuntament ho hem aconseguit».

Al maig de 2019 es va anunciar la remodelació integral del consultori de Salut de l’antic hospital per fer-lo accessible i adequar-lo a les necessitats del servei, en una zona de la ciutat on viu molta gent gran i amb problemes de mobilitat. L’actuació s’inclou entre les mesures en infraestructures i polítiques socials que desenvolupa l’Ajuntament de Xàtiva. Aquesta actuació ve a millorar les infraestructures sanitàries de la ciutat, completant el mapa sanitari amb la ja anunciada construcció d’un nou centre de salut a la zona est de Xàtiva i l’ampliació de l’aparcament de l’hospital Lluís Alcanyís. Així mateix, aquesta inversió suposa de fet una millora en els serveis públics que es presten al centre històric, potenciant la funcionalitat d’un dels principals elements del patrimoni històric artístic de la ciutat, com és l’antic hospital reial.

El nou consultori s’ha instal·lat a l’ala nord de l’edifici i compta amb quatre consultes, 2 de medicina i 2 d’infermeria, amb capacitat suficient per a albergar una taula d’atenció personal, llitera exploratòria i lavabo. Ocupa una superfície d’uns 160 metres quadrats. Però el seu principal avantatge és que totes les consultes estan situades a la planta baixa, permetent l’accés a peu pla i eliminant escales i altres barreres arquitectòniques que dificultaven l’accés dels usuaris a l’antic consultori.

L’actuació s’ha aprofitat per restaurar elements patrimonials de l’edifici de l’hospital, un dels principals monuments de la ciutat. Per exemple, s’ha recuperat una porta de carreus les restes de la qual van aparèixer durant les obres de reforma. També s’ha actuat en la neteja de l’enteixinat de fusta de la sala, que es troba en bon estat, reposant alguns elements llenyosos. De la mateixa manera, es va fer imprescindible desmuntar el sòcol de ceràmica de segle XVIII present a la primera planta per actuar en els forjats, sòcol que va ser restaurat i recol·locat en la seua posició original. Al nou consultori s’ha mantingut part del paviment hidràulic existent i s’ha reposat el restant amb rajoles hidràuliques de color vermell, d’acord amb el paviment de la resta de l’edifici. També s’han recuperat els ferratges i els porticons de la fusteria exterior.

WhatsApp Portal de Xàtiva