David Sarasol / El Genovés

Amb la finalitat de mostrar dues maneres de jugar a una mateixa modalitat, mitjançant el material o les instal·lacions que s’utilitzen per a fer-ho, naix aquesta exposició. Una espècie de comparativa, on el visitant podrà veure la pilota que s’utilitza ací, de 50 grams, o la d’allí, de 105 grams., però, que està feta amb els mateixos materials.

També podrà veure com són els frontons, les mesures o característiques principals, així com la manera d’arreglar-se les mans uns i altres, veient que també s’utilitzen els mateixos materials.

Però, si hi ha una diferència gran, eixa és el professionalisme. El frontó basc està practicat professionalment, amb bons sous, empreses que fitxen jugadors, frontons de gran capacitat i, fins i tot, publicitat i televisió, dos dels motors que mouen qualsevol esport modern. Al País Valencià està practicat en l’àmbit aficionat, amb els seus campionats federatius, però no és una modalitat professional. Encarà que sí que és cert que els jugadors professionals, sobretot de l’escala i corda, juguen a frontó i, a més, ho poden fer dignament davant jugadors bascos o navarresos.

Mentre ací no tenim quasi frontons coberts, ni de bon tros, de gran capacitat, només el del Puig es podria definir com un frontó modern, al País Basc i Nafarroa tenen molts frontons coberts i que sobrepassen les mil localitats assegudes. Cas especial són el Bizkaia de Bilbo o l’Arena d’Iruña, amb més de tres mil espectadors.

Al País Basc el frontó a mà és la modalitat reina. Foto: Museu de la Pilota del Genovés

Per què aquest títol?

22 és la puntuació a la qual s’ha d’arribar en frontó basc i 41 a la que s’ha d’arribar en frontó valencià. Martínez de Irujo i Genovés II seran els protagonistes de l’exposició. Amb els dos jugadors ens uneix una bona amistat que ha transcendit amb la participació en aquesta mostra. A més a més, tots dos són nascuts l’any 1981, tots dos exploten esportivament el 2004, encara que amb trajectòries diferents i, entre ells, també hi ha una bona relació i una certa admiració mútua. I ‘frontó basc vs frontó valencià’, seria per la comparativa de les dues maneres d’entendre el frontó a mà.

Com pretenem mostrar-ho?

Amb material i imatges de qualitat, tant fotografies com imatges de televisió. Pilotes, proteccions, vestimenta, faixes o gerrikos; però també fotos i projecció d’imatges, partides jugades pels jugadors protagonistes o muntatges que s’han realitzat expressament per a l’exposició.

Previ a la inauguració, a les 17.00 h, en la Casa de la Cultura, tindrà lloc una xerrada-entrevista, amb els dos jugadors, amb unes quantes sorpreses per al públic assistent.

Cal destacar la participació del Museu Valencià d’Etnologia, la Càtedra de Pilota Valenciana i de la Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig, els quals han participat, de manera desinteressada, en l’organització de la mostra.