El mercat de dimarts i divendres torna a vendre aliments al carrer

906

Lorente: “volem augmentar l’atractiu del mercat tradicional, un dels més antics del País Valencià”

La nova ordenança municipal reguladora de venda no sedentària de Xàtiva, impulsada per l’àrea que dirigeix el primer tinent d’alcalde Miquel Lorente, ha estat aprovada definitivament pel plenari municipal. La principal novetat és que l’ordenança recupera la possibilitat de vendre productes d’alimentació al carrer, sempre que complisquen amb la normativa tècnic-sanitària i de seguretat i es respecte la propietat industrial o propietat intel·lectual, tal com reflecteix l’article 23 d’aquesta normativa municipal. Lorente contempla aquesta novetat com a “un element més per fomentar la promoció econòmica i l’atractiu turístic de la ciutat, donat que és un mercat que se celebra des de 1258, per privilegi de Jaume I, sent un dels més antics del País Valencià”.

L’ordenança prohibeix expressament la venda de productes farmacèutics, ortopèdics i d’animals vius. Les condicions de venda dels aliments està regulada per l’article 25 del text normatiu. En aquest text es fa una classificació dels productes alimentaris que poden ser objecte de venda ambulant al mercat de Xàtiva, que inclou fruita i verdura, xurreria, pesca salada, olives, fruits secs, llaminadures, espècies, herbes, mel, pastisseria, embotits, formatges o fins i tot pollastres a l’ast i altres productes no inclosos en els grups anteriors. Cal recordar que la venda a l’exterior d’aquest tipus de productes va estar prohibida durant dècades per l’Ajuntament, concretament des que es va obrir el Mercat Municipal en l’edifici de l’antiga pescateria.

Ara, s’espera que la presència d’aquestes referències augmente l’atractiu del mercat tradicional. De fet, en la baremació de mèrits per optar a una plaça de venda no sedentària -altra de les novetats de la normativa- figura que puntuarà de manera especial que el producte a la venda reunisca els requisits de proximitat en el seu origen, així com la seua condició d’ecològic i artesanal.

L’emplaçament de les parades d’alimentació, que ja estan eixint al Mercat, se situa en el tram que va des del carrer Noguera fins a l’altura de la farmàcia de la plaça. Per tal de fer lloc a aquestos nous venedors, les parades que ocupaven aquest espai han hagut de ser reubicades a la plaça de la Bassa.

WhatsApp Portal de Xàtiva