Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Ahir de vesprada va tindre lloc a la Casa de Cultura de Xàtiva la presentació del llibre de la Fira 2019, que porta per títol “FiAHIR-FirARA”, coordinat pel periodista José Luis Lagardera i que compta amb més de dos desenes d’articles i una desena d’il·lustracions.

El volum d’aquesta edició tracta l’evolució que ha patit la Fira de Xàtiva fins l’actualitat, comparant alguns aspectes amb el pas del temps. Així, al primer dels apartats, l’investigador Salva Català destaca el segle d’aniversari de la construcció de la Plaça de Bous de Xàtiva, mentre que el director de la Casa de Cultura, Pepe Sanchis, repassa tota la història de la Fira del Bestiar.

El treball continua amb un apartat dedicat a la cultura de la Fira, amb un article sobre albades del versador i cantador Manu Chàfer; el 25 aniversari de Teatre de la Lluna amb el seu director Víctor Torres; l’evolució musical als escenaris amb el periodista Xavi Aliaga o el director del Levante a la Costera Agustí Garzó; i el paper de les falles a aquesta festa amb l’assagista Rafa Tortosa.

A més a més, el llibre també aprofundeix en el Reial de la Fira, amb col·laboracions del professor Toni Martínez i l’estudiant de periodisme Sara Pons; o en el significat del terme “firar-se”, amb articles dels periodistes de Levante-EMV Ruth Tomàs i Sergio Gómez, l’escriptora Adela Ruiz, la dissenyadora Laura Beltrán o el firaire Juan Antonio Almazán.

Al volum també hi ha espai per parlar de l’evolució del paper de la dona, amb articles de Mª Carmen Palazón i Mara Ballester, o de la importància de l‘aigua amb els investigadors Sergio Rubio i Pablo Camarasa. L’apartat literari del llibre finalitza amb articles sobre l’esport escrits pels periodistes Pablo Orts i Juan Antonio Cloquell; i sobre turisme a càrrec d’Antonio Martin i Alba Soriano. A més a més, el llibre s’inicia amb uns versos sobre la temàtica a càrrec de José Ramón Cerdà, amb il·lustracions de Paco Roca.

En aquesta edició també s’ha comptat amb col·laboracions d’il·lustradors com José Luis Mollà, J. Daniel Sanz, Rebeca Colomer, Toni Benlliure, Cesc Roca, Paco Muñoz, Desi Pérez, Judit Moya, Laura Beltrán o el duo Madafaka & The tòxic kiwis; a més de les fotografies facilitades pels membres d’AFSA.

El llibre de la Fira destaca algunes efemèrides d’aquest any 2019, com els 500 anys de la mort de Lucrècia de Borja (amb un assaig del professor Ximo Corts), o el cinquanta aniversari de l’arribada a la Lluna, comparant-la amb la Fira de Xàtiva.

“En aquest treball hem volgut donar-li veu als majors però també als joves, per a que tots puguen donar la seua visió sobre la Fira de Xàtiva”, ha explicat el coordinador del volum, José Luis Lagardera, qui es mostra especialment satisfet “per la gran qualitat dels articles” i per “la participació dels autèntics protagonistes de la festa, com són els firaires i comerciants que cada any ens visiten”.

El llibre de la Fira es podrà adquirir a partir de demà a la llibreria La Costera, a la papereria Muñoz i al quiosc de l’Albereda de Xàtiva.

WhatsApp Portal de Xàtiva