El judici dels ‘zombis’ d’Imelsa i Ciegsa arrancarà al gener de 2023 i s’estendrà fins al mes de març

468

Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

Segons ha pogut saber Europa Press, per l’acord aconseguit aquest dilluns entre les diferents parts del procediment –acusacions i defenses– que s’han reunit per a fixar calendari, el judici dels ‘zombis’ d’Imelsa i Ciegsa arrancarà el proper any 2023.

En aquest procediment figuren com acusats, entre altres, l’exalcalde de Xàtiva i expresident de la Diputació i del PP de la província de València Alfonso Rus; l’exsubdelegat del Govern a València i exdiputat Rafael Rubio, l’exsecretari autonòmic d’Educació Màxim Caturla i l’exdiputat del PP Salvador Enguix.

La jutgessa instructora va obrir judici oral en aquesta causa del denominat cas “Taula” per delictes de pertinença a organització criminal, prevaricació, malversació i falsedat documental per contractacions irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa.

Segons es recull en la resolució, Alfonso Rus, el seu llavors cap de gabinet, Emilio Llopis, el gerent d’Imelsa, Marcos Benavent i Màxim Caturla van utilitzar dita mercantil “en benefici propi” i van contractar treballadors “per a respondre a favors sol·licitats per terceres persones“.

En molts d’aquests casos (dotze persones segons l’enumeració de la jutge) els empleats tenien la condició d’assessors de membres del consell d’administració d’Imelsa, però no van desenvolupar cap treball per a l’empresa. Per això, aquesta peça separada del cas Taula ha rebut també el nom de zombi, en al·lusió als treballadors que cobraven sense treballar.

Segons consta en un informe de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat unit a les actuacions, aqueixes incorporacions de personal “es van fer obviant el procediment que garanteix els principis d’igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, transparència i imparcialitat” i tampoc van respectar les limitacions imposades en les Lleis de Pressupostos Generals entre els anys 2009 i 2014.

Entre aquestes 12 persones, que estan igualment encausades, figuren des de l’alcalde de la localitat de Cofrents, Raúl Mateo Ángel Balufo, fins a un jugador del Club Esportiu Olímpic de Xàtiva, el club de futbol que presidia el propi Rus.

L’acte refereix altres cinc contractacions presumptament irregulars en Ciegsa, l’empresa de la Generalitat dedicada a la construcció de col·legis i instituts, el conseller delegat dels quals entre 2003 i 2007 va ser el també secretari autonòmic d’Educació Màxim Caturla.

El cas Taula consta de 10 peces separades i va esclatar a principis de 2016 amb la detenció d’una vintena de persones, els registres i el bloqueig de comptes corrents per part de la policia que investigava una suposada trama de corrupció en diverses administracions públiques (ajuntaments, Diputació de València i Generalitat). El principal confident de tot això era l’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent, que es va intentar justificar la seua actuació per la seua condició de “ionqui dels diners”.

WhatsApp Portal de Xàtiva