EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Després de les denúncies presentades per FACUA-Consumidors en Acció contra una desena de supermercats i hipermercats per vulnerar la llei de comerç en limitar la compra d’oli de gira-sol mentre unflen els preus, el Govern ha reaccionat amb un comunicat en el qual recolza la mesura i pràcticament els dona carta blanca per a aplicar-la amb altres productes sense anunciar cap investigació sobre aquest tema.

FACUA lamenta que els ministres de Consum, Alberto Garzón, i Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, hagen eixit en defensa dels especuladors en lloc de protegir els consumidors. En el comunicat conjunt emés aquest dijous, tots dos ministeris es limiten a justificar la limitació de les unitats de producte que cada consumidor pot adquirir en la possibilitat que aquesta mesura tinga el seu origen en la guerra entre Rússia i Ucraïna. Ho fan sense qüestionar que amb això els establiments puguen precisament estar contribuint a fomentar l’acaparament innecessari de productes per part dels consumidors i que simultàniament estiguen aprofitant la conjuntura per a incrementar preus.

L’associació ha denunciat davant les autoritats de comerços de les comunitats autònomes a Mercadona, DIA, Lidl, Carrefour, El Corte Inglés, Hipercor, MAS, El Jamón, Hiperdino i Gadis basant-se en el que s’estableix en la Llei 7/1996, de 15 de gener, d’Ordenació del Comerç Minorista. El seu article 9.2 indica que «els comerciants no podran limitar la quantitat d’articles que poden ser adquirits per cada comprador ni establir preus més elevats o suprimir reduccions o incentius per a les compres que superen un determinat volum. En el cas que, en un establiment obert al públic, no es disposara d’existències suficients per a cobrir la demanda, s’atendrà la prioritat temporal en la sol·licitud«.

Especulació

FACUA critica que el Govern està eludint la seua responsabilitat d’investigar el que està ocorrent i si es compleixen els propis condicionants que estableixen els ministeris en el seu comunicat per a justificar que no es complisca el precepte establit en la llei de comerç. Tot això pot ser una estratègia comercial per a unflar beneficis, però Garzón i Maroto han optat per recolzar decisions unilaterals de les empreses que poden ser clarament especulatives, denúncia l’associació.

L’associació critica que tots dos ministeris no han investigat ni comprovat que la limitació obeïsca a causes objectives, tampoc qui està provocant realment el desproveïment, asseient un nefast procedent que pot validar comportaments especulatius en el futur.

A més, obvien que tant el president executiu i màxim accionista de Mercadona, Juan Roig, com l’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (Asedas) han descartat que s’estiga produint una falta de proveïment de productes a Espanya a conseqüència de la situació a Ucraïna.

Roig (Mercadona): «No hi ha desproveïment«

Així, Roig ha manifestat aquest dimarts que «no hi ha problemes de desproveïment». «Problemes de falta de productes no hi haurà«, ha assenyalat l’empresari, assenyalant que la cadena agroalimentària espanyola i portuguesa «és molt forta» i advertint que el que està ocorrent amb l’oli de gira-sol, d’oliva o la farina «és acaparament, no és una altra cosa«.

Per part seua, des de Asedas, la principal organització empresarial de distribució a Espanya, han assenyalat que «la cadena alimentària espanyola és extraordinàriament eficient i té suficient capacitat per a proveir al mercat d’aquests productes«.

WhatsApp Portal de Xàtiva