Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

  • L’autora de la idea és una infermera de l’hospital d’Ontinyent que ha sigut premiada en un concurs d’innovació promogut pel departament
  • El projecte rebrà finançament per a la seua posada en marxa

El concurs d’idees innovadores ‘JoInnove’ que organitza la Unitat d’Innovació i Investigació del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha premiat un apòsit intel·ligent per a pacients que facilita la tasca assistencial i optimitza la seguretat de la persona assistida.

El dispositiu està concebut per a mostrar en temps real les constants vitals de cada pacient i donar accés ràpid i directe per mitjà de codis QR a la seua història clínica. El projecte és d’Àngela García Arnau, infermera de l’hospital d’Ontinyent, qui rebrà finançament per al seu desenrotllament.

La segona idea finalista del certamen proposa el disseny d’un dispositiu especial per a l’arreplega d’orina per a dones ingressades que evitaria úlceres i molèsties que poden produir-se amb els dispositius de cartó o plàstic que s’utilitzen en l’actualitat. La idea la promouen les infermeres quirúrgiques d’Ontinyent Teresa Prats, Mónica Mico i Vero Pons.

També ha resultat finalista la idea de l’auxiliar administratiu de l’Hospital de Xàtiva, Manel Castelló i que consistix en una aplicació per a incentivar l’ús del vehicle compartit en els desplaçaments cap a i des dels centres sanitaris a fi de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

El concurs ‘JoInnove’ s’emmarca dins del projecte «Canalitzar oportunitats d’I+D’i entre l’àmbit sanitari i el sector empresarial valencià» de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i ha rebut finançament de l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI). També compta amb la col·laboració dels laboratoris Vifor Pharma i Kern Pharma.

Al procés selectiu s’han presentat un total de 14 idees innovadores. El jurat professional ho han integrat la responsable de l’Àrea d’Innovació de Fisabio, l’equip directiu del departament, docents sanitaris, personal de gestió sanitària, així com els alcaldes d’Ontinyent i Xàtiva com a ciutats de major població del departament.

Després de superar una primera fase amb el jurat professional, les idees finalistes s’han sotmés a una votació popular que finalment ha permés determinar quins han sigut les guanyadores.

L’acte d’entrega del primer premi i de diplomes finalistes a les persones finalistes s’ha celebrat amb un aforament mínim degut a la pandèmia. La gerent del departament, Margarita Llaudes, ha presidit l’acte.

La guanyadora d’esta primera edició del ‘JoInnove’ ha obtingut una ajuda de 2.000 euros per a la posada en marxa del projecte, així com una estada de dos dies per a conéixer el Centre d’Investigació i Innovació de l’Hospital de la Vall d’Hebrón a Barcelona.

En paraules de la gerent, Margarita Llaudes, «és un premi la finalitat del qual és motivar i incentivar a professionals perquè aporten més valor encara de cara a optimitzar l’assistència que presten diàriament a totes les persones».

Llaudes ha aprofitat per a agrair la col·laboració rebuda per a promoure la innovació i investigació: «L’ajudade Fisabio ha sigut crucial per a posar en marxa la Unitat d’Innovació i Investigació que, a més d’este premi, porta avant la coordinació i gestió de prop d’un centenar d’estudis d’investigació sorgits dels propis professionals del departament Xàtiva-Ontinyent«.

Des de la Unitat d’Innovació, María José Mora ha anunciat que la voluntat del Departament és mantindre anualment els premis ‘JoInnove’ i, si és possible, «incrementar la seua dotació i poder arribar a desenrotllar tots els projectes finalistes«. També ha animat aquells professionals que encara no han participat en ‘JoInnove’ a presentar noves candidatures en futures edicions perquè «de la innovació i la investigació és d’on podem obtindre més beneficis mutus entre els centres assistencials i la població a qui prestem assistència sanitària«.

WhatsApp Portal de Xàtiva