PoolWork Xàtiva

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assistit hui a Xàtiva a un esmorzar de treball amb un grup d’empresaris de la ciutat. L’objecte de la trobada ha estat una aproximació a les línies principals dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2019, així com conèixer de primera mà les reivindicacions del teixit empresarial xativí. La reunió també ha servit per comentar aspectes fonamentals que condicionen els comptes públics valencians, com ara la situació del deute públic i l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana en relació amb altres territoris de l’Estat. El conseller ha estat acompanyat per l’alcalde Roger Cerdà i pel regidor d’Hisenda, Ignacio Reig.

En la presentació de la jornada, l’alcalde Cerdà ha recordat que els pressupostos de la Generalitat Valenciana (PGV) contemplen unes inversions de 17,6 milions d’euros a Xàtiva. Cerdà ha fet esment a la reducció del deute municipal aconseguida durant la present legislatura: “gràcies a una gestió rigorosa dels diners públics, hem sigut capaços de reduir el deute de l’Ajuntament en 10 milions d’euros, sense pujar els impostos”. El primer edil ha destacat que els pressupostos municipals contemplen 2 milions d’euros de recursos propis per a inversions en 2019 i ha comparat la dada amb el decrement del costos financers al llarg de la legislatura actual: “quan entràrem en 2015, l’Ajuntament pagava 1 milió d’euros d’interessos. En 2018, aquesta xifra ha baixat fins els 300.000 euros”, ha dit Cerdà.

Per la seua banda, el conseller Soler ha fet un ampli preàmbul a la seua explicació, on ha repassat la situació històrica d’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana. Soler ha dit que “heretàrem 40.000 milions de deute. Si hi ha dèficit no pot decréixer l’endeutament”. El conseller ha fet un al·legat sobre la necessitat d’un canvi del model de finançament autonòmic que siga més favorable als interessos valencians, en relació a tota la sèrie de competències transferides per l’Estat: “hi ha un acord dels experts en la matèria. Anualment, les comunitats autònomes haurien de rebre 16.000 milions d’euros més”. Cada dia, la Comunitat Valenciana té una despesa social de 37,8 milions d’euros.

Segons el conseller, els successius canvis de model no han acabat amb la discriminació de la Comunitat Valenciana en termes de finançament. Com explica Soler “el sistema de cost efectiu perjudica a la Comunitat Valenciana, perquè la nostra dotació de recursos ha estat per baix de la mitjana espanyola des d’abans de l’arribada de la democràcia. Les distintes reformes del sistema no han acabat amb eixa desigualtat”.

Respecte a la qüestió pressupostària, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha explicat que els objectius econòmics de la Generalitat durant el període 2016-2018 varen ser, fonamentalment, la consolidació dels drets socials dels valencians i l’aposta per la reconstrucció de l’economia valenciana. Tanmateix, en 2019 els PGV persegueixen el blindatge de l’estat del benestar i la consolidació de drets. Segons la presentació del conseller, els PGV 2019 són oberts, en el sentit de que s’ampliaran els crèdits si es confirma la flexibilització del dèficit fins el 0,3% del producte interior brut (PIB).

Els PGV 2019 superen els 22.000 milions d’euros, el que suposa un increment del 10,7% respecte l’exercici anterior. Contemplen 1.325 milions d’euros en ingressos que el conseller reclama al govern d’Espanya. Però d’eixos 22.000 milions, 5.281,3 milions són costos financers pel deute acumulat per la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa que, com ha dit Soler, “en realitat, tenim 16.706,8 milions d’euros per a fer coses”, un 9,9% més que l’any passat.

WhatsApp Portal de Xàtiva