El Consell de la Joventut de Xàtiva es desmarca de l’organització de l’acte en memòria de les víctimes del bombardeig

540

El CJX demana que es repense un model d’acte que ha deixat en segon pla les víctimes i la recuperació de la seua memòria. Així mateix, s’oferix per a recuperar l’organització d’aquest acte per tal d’ampliar el consens entre les entitats interessades en organitzar-lo

El Consell de la Joventut de Xàtiva ha manifestat el seu desacord amb el rumb que ha pres l’organització de l’acte en memòria de les víctimes del bombardeig. Segons el CJX aquest acte s’ha desviat de la seua finalitat original i ha deixat la recuperació de la memòria de les víctimes en segon pla. En primer lloc, consideren que l’acte ha assolit una durada i un nombre d’intervencions i actuacions innecessari per a un acte memorialista, que ha fet que la part més destacable del mateix siga l’aspecte artístic. En aquest sentit, el CJX considera que l’acte hauria de tindre una durada i un nombre de participants molt més reduït. Fora d’entrar a criticar els perfils elegits per a les anteriors ocasions el CJX creu que seria molt més adient que els parlaments de l’acte foren realitzats per experts i representants de les entitats memorialistes, no solament de la segona República espanyola. A més, manifesten que en aquest acte haurien de tenir una participació molt més destacada les entitats de recuperació de la memòria històrica i democràtica que treballen a Xàtiva i la resta del País Valencià, per tal de donar una visió mes d’acord amb el que realment significa la recuperació de la memòria històrica.

D’altra banda, el CJX creu que l’acte ha deixat de d’exercir la funció de recuperació de la memòria històrica per a la qual va ser iniciat pel mateix consell. Segons el CJX l’objectiu de recuperar la memòria de les víctimes del bombardeig de Xàtiva és fer entendre que les més de 100 persones que van morir en aquest esdeveniment ho van fer a causa d’una confrontació militar provocada per un cop d’estat contra un règim democràtic i legítim, i que a més, a servir per tal d’instaurar un règim dictatorial en el que la repressió s’utilitzava de manera sistemàtica com a arma de guerra i de sustent del nou règim. A més, la recuperació de la memòria republicana ens ha de servir per tal de fer una reflexió de futur al voltant dels valors democràtics que va suposar la segona República espanyola, que cal que recordem, fou la primera experiència veritablement democràtica viscuda a l’estat espanyol, durant la qual es va aconseguir el vot femení, es va crear un estat veritablement laic i es va començar a treballar en la descentralització de l’estat i el reconeixement del dret a decidir dels pobles. Per al CJX aquest acte, més que respondre a aquestos paràmetres, s’ha convertit en una evocació nostàlgica de la segona República espanyola que no és capaç de transmetre un missatge que ens faça reflexionar sobre la nostra història ni sobre el nostre futur.

El Consell de la Joventut s’ofereix a reprendre l’organització de l’acte
Des del CJX no és vol menysprear en cap cas la tasca realitzada per Republicans de Xàtiva al llarg dels últims anys, que ha permès que aquest acte continuara celebrant-se i inclús que haja assolit una major projecció a Xàtiva i la resta del País Valencià. No obstant això, el CJX creu que ha arribat l’hora d’ampliar la base social en l’organització d’aquest acte que en els últims anys s’ha convertit en un monopoli de Republicans de Xàtiva, allunyant-se de la resta d’entitats i persones interessades en la recuperació de la memòria històrica a Xàtiva. Per això el CJX mostra la seua voluntat de recuperar l’organització de l’acte en els propers anys, fent-la extensiva a la resta d’entitats ciutadanes que hi vulguen col·laborar, incloent Republicans de Xàtiva.

WhatsApp Portal de Xàtiva