Cristina Sunyer

Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

El proper dia 8 de novembre a les 13:30h tindrà lloc l’acte commemoratiu del 25é aniversari del Centre de Salut Ausiàs March de Xàtiva. Així ho han anunciat este matí en roda de premsa Vicente Iváñez Bernabéu, coordinador de l’equip d’atenció primària de l’àrea 16, Rosa Ferrer Tomàs, coordinadora d’infermeria d’atenció primària de l’àrea 16, i Cristina Súñer, regidora de Prestacions Sanitàries.

La creació d’aquest centre de salut ara fa 25 anys va donar resposta a la creixent necessitat d’atenció primaria de la població xativina, i va suposar un canvi tant qualitatiu i com quantitatiu en la millora del servei. Segons les dades facilitades pel Doctor Iváñez, «el Centre de Salut Ausiàs March ofereix servei de salut mental, pediatria i planificació familiar, a banda del servei d’atenció primària i d’atenció continuada, operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Actualment, la plantilla la componen 14 facultatius de medicina general, 5 pediatres, 16 infermeres, 4 auxiliars d’infermeria, 6 zeladors i 7 auxiliars administratius que atenen 25.812 persones en el servei d’atenció primària. El servei d’atenció continuada, cobert per 2 metges i 2 infermeres, atén 42.517 persones ja que també dona cobertura a altres poblacions de les rodalies.»

Per la seua banda, la infermera Rosa Ferrer ha remarcat la importància de cara a la comunitat dels diferents programes que es desenvolupen des del Centre destinats principalment a educar en prevenció. Segons Ferrer, «la població que atenem al Centre de Salut està cada vegada més envellida, el que provoca un augment de malalts crònics que requereixen més assistència i més mitjans. Part de la nostra tasca en prevenció és ensenyar-los a cuidar-se a través dels programes de risc cardiovascular, diabetis, hipertensió, vacunació, etc. que desenvolupem, i portar un control dels nostres pacients.». També ha remarcat la importància d’educar els més menuts en hàbits saludables, pel que des de fa uns anys visiten escoles i instituts per fer xarrades informatives per conscienciar-los de la importància de l’alimentació saludable i l’esport per tindre una vida més sana; a banda de desenvolupar el programa PIES (Programa d’Intervenció d’Educació Sexual) als instituts de Xàtiva.

Cristina Súñer ha manifestat que la voluntat de la seua regidoria va més enllà de col·laborar en la celebració d’aquesta efemèrides, per també donar a conèixer els serveis bàsics que s’ofereixen des del Centre de Salut, la tasca que es realitza i tot l’esforç que requereix.

A l’acte de celebració, que tindrà lloc al gimnàs del mateix centre de salut, es projectarà un vídeo que recull els 25 anys d’història del centre, i s’inaugurarà una exposició de material sanitari i pòsters de lactància materna del segle XX.

A banda d’aquest acte, la coordinació del centre ha programat una sèrie d’activitats que es durant a terme entre els dies 8, 9 i 10 per fer partícips de la celebració tant els usuaris del Centre de Salut com els seus treballadors. Dijous dia 8, dia de l’adult, de 9:30 a 12:30 es realitzaran controls de l’índex de massa corporal a tots els adults que ho desitgen; i per la vesprada, la Ruta Sana variarà el seu punt de sortida habitual per eixir des de la porta del Centre de Salut. Divendres dia 9, dia del xiquet, els alumnes Centre Ocupacional La Costera-La Canal ASPROMIVISE i del Pla de la Mesquita acudiran al Centre de Salut per visitar les exposicions i realitzar un taller d’higiene bucal i un taller psicomotriu amb la col·laboració del personal sanitari del centre. Dissabte dia 10 és el dia reservat per als treballadors, que faran una ruta turística per Xàtiva i celebraran un dinar de germanor amb actuals i antics companys.

WhatsApp Portal de Xàtiva