Dues persones tècniques de l’Ajuntament de Xàtiva cooperaran a Bolívia i l’Equador

L’educador social Dani Chicano i la psicòloga Laura Vivó han estat seleccionats per a la 9a edició el programa “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons Valencià per la Solidaritat

288

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El Fons Valencià per la Solidaritat ha iniciat la 9a edició del programa “Especialista Municipal Voluntari/ària” a través del qual dues persones tècniques de l’Ajuntament de Xàtiva, entitat local sòcia del Fons, han estat seleccionades per a realitzar durant un mes d’estiu voluntariat internacional mitjançant la cooperació tècnica a Bolívia i l’Equador, d’acord amb assistències tècniques sol·licitades des dels mateixos països del sud. Les assistències tècniques que realitzaran les persones tècniques de Xàtiva junt amb les diferents contraparts del sud se centren en els àmbits de serveis socials i igualtat.

Les persones treballadores de l’Ajuntament de Xàtiva seleccionades pel Fons Valencià per a participar en la nova edició del programa “Especialista Municipal Voluntari/ària” -que se sumen a altres 8 persones treballadores de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana-  són Dani Chicano i Laura Vivó, educador social i psicòloga del departament de benestar social, respectivament.

Dani Chicano, veí de l’Alcúdia de Crespins, treballa a l’equip base de serveis socials de Xàtiva des de 2017, i té un ampli recorregut laboral i formatiu en l’àmbit de la inclusió social. Chicano, qui ja va participar en l’edició passada del programa “Especialista Municipal Voluntari/ària”, realitzarà cooperació tècnica a l’escola infantil del municipi de San José de Chiquitos (Bolívia), on treballarà junt amb la contrapart Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible (CEPAD) en l’elaboració d’un pla d’activitats d’integració social centrat en l’estimulació primerenca i psicomotora per a xiquets i xiquetes del municipi.

Per altra banda, Laura Vivó, resident a la ciutat de València, es va incorporar en 2021 com a psicòloga del servei d’atenció i seguiment a persones en malaltia mental greu de l’Ajuntament de Xàtiva. Vivó té una llarga experiència en l’orientació psicosocial i laboral, la qual enquadra amb l’assistència tècnica que desenvoluparà al municipi de Biblián (l’Equador). La tècnica de Xàtiva col·laborarà amb el Gobierno Autónomo Descentralizado Municipal de Biblián en l’empoderament i creixement empresarial, social i personal de les dones sòcies de la cooperativa de paja toquilla Padre Rafael González, entitat social que ha comptat amb la cooperació del Fons des de la seua creació fins a l’actual consolidació, generant autonomia personal i econòmica entre les dones del municipi.

Tant Dani Chicano com Laura Vivó ja han realitzat la jornada formativa prèvia al període de cooperació tècnica en el sud, on han conegut amb detall i de manera individualitzada les diferents assistències tècniques que executaran, així com han mantingut un primer contacte amb les contraparts. A més, s’han format al voltant del sistema de cooperació internacional al desenvolupament, cooperació tècnica i cooperació des de l’àmbit local.

La tinenta d’alcalde i regidora de Benestar Social i Cooperació de l’Ajuntament de Xàtiva, Xelo Angulo, junt amb el tècnic del Fons Valencià per la Solidaritat, Toni Gisbert, han rebut a les dues persones tècniques per tal de fer una valoració prèvia d’aquestes accions de cooperació municipalista. Xelo Angulo, ha indicat “la importància de generar vincles directes de col·laboració entre els països del nord i els del sud” amb l’objectiu de “generar i compartir experiències i coneixements enriquidores per a ambdues parts”. A més, Angulo ha ressaltat “la importància de projectes com “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons per a treballar de manera descentralitzada i directa per un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible”.

El projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”, 10 anys de cooperació tècnica des del municipalisme valencià

El projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons Valencià per la Solidaritat, i per tant de tots els ajuntaments i mancomunitats que formen part de l’entitat, compleix aquest any 10 anys des de la seua primera edició, sumant un total de 9 edicions, i es reprén després d’ajornar-se en els anys 2020 i 2021 com a conseqüència de la pandèmia provocada per la COVID 19.

Els objectius generals del projecte“Especialista Municipal Voluntari/ària” són els de crear una consciència solidària i cooperativa en les persones voluntàries que participen, prestar assistència tècnica especialitzada en municipis i entitats dels països del sud, i obrir un espai de participació directa en terreny per a les entitats locals sòcies del Fons, en programes i projectes de cooperació internacional al desenvolupament que està executant l’entitat. També es pretén afavorir la creació d’espais de participació, intercanvi i transferència de coneixements entre municipis de la Comunitat Valenciana i localitats de països del sud, sensibilitzar a les persones voluntàries sobre la realitat dels municipis del sud i sobre la importància de la cooperació internacional al desenvolupament, i apoderar al personal tècnic sobre la importància dels ODS.

Les huit edicions realitzades en els anys anteriors han comptat amb un total de 65 persones voluntàries tècniques participants de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, les quals han realitzat projectes de cooperació tècnica en diferents ajuntaments i entitats de països del sud, impulsant, per tant, un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible. Les valoracions del Fons, de les persones tècniques voluntàries i de les contraparts del sud s’alineen, considerant com a molt positives i amb una elevada incidència les huit edicions ja realitzades del projecte.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

WhatsApp Portal de Xàtiva