Donació dels quadres i postals de Matilde Ridocci Garcia

la ciutadana xativina Neus Tortosa, uns quadres pintats a l'oli sobre taula i signats per la il·lustre xativina Dnya. Matilde Ridocci Garcia, a més d'algunes postals, també pintades per ella.

118

El passat mes de desembre, L’Ajuntament de Xàtiva va rebre, mitjançant donació de la ciutadana xativina Neus Tortosa, uns quadres pintats a l’oli sobre taula i signats per la il·lustre xativina Dnya. Matilde Ridocci Garcia, a més d’algunes postals, també pintades per ella.

És indubtable el gran valor d’aquestes obres, ja no sols per la seua qualitat i característiques pictòriques, sinó també per la seua autoria, ja que gràcies a aquests quadres podem deixar constància d’una de les facetes més desconegudes d’aquesta destacada professora com era la pintura, una disciplina en la qual també va ocupar gran part dels seus esforços vitals Matilde Ridocci amb uns resultats més que notables.

Eixes obres passaran a formar part dels fons del museu municipal de Belles Arts, Casa de l’Ensenyança, on es conservaran i custodiaran de la manera adequada, després de la seua alta a l’inventari de béns artístics del museu. A més a més, es tindran en compte ambdues obres alhora de la realització de properes mostres i exposicions, per tal de donar-lis una correcta i merescuda difusió. Així, els quadres estaran a disposició de tots els xativins per al seu gaudi.

Una vegada més, la ciutadania de Xàtiva demostra la seua deferència, predisposició i col·laboració per l’oferiment d’aquestes importants peces a l’Ajuntament de Xàtiva, la qual cosa denota el seu gran esperit ciutadà i la conservació de la memòria.

Potser Dª Matilde Ridocci siga un de les primeres dones de Xàtiva de la que s’hi pot dir que el seu estatus laboral, social i econòmic s’aproximava al que s’hi considerava normal en la condició social dels homes.

Dª Matilde Ridocci va naixer a Xàtiva el 12 de setembre de 1843, on va crèixer i va realitzar els seus primers estudis. Després començaria magisteri, en una època en la que el paper de les dones no era la dedicació a l’estudi, sinò el de l’atenció quasi total i absoluta a la família, marit i fills. Una vegada va acabar la seua carrera de magisteri es va presentar a oposicions, guanyant una plaça de mestra en Teulada. Poc després, en 1869, va passar a València, on va prendre possessió de Segona Mestra de l’Escola Normal superior fins que, una vegada més, va opositar per a poder exercir en la seua ciutat, Xàtiva, i estar prop de la seua família. També va ser designada directora de la Escola Normal de València i de Castelló.

De la Sra. Ridocci hi hauria que destacar varis aspectes. Entre ells el de la seua dedicació a la docència que, a més, es va veure reflectida també en la seua faceta d’escriptora, per tal com va ser autora de vàries obres d’ensenyança. Apart de la seua dedicació docent va trobar temps per a escriure poesia o per a la seua gran afició, la pintura.

Dª Matilde Ridocci va disposar, ja en la seua època, del reconeixement no sols dels seus companys de professió, sinò també de la societat xativenca que, segons les cròniques de l’any en que va faltar, 1922, va sentir amb pesar la seua mort.

WhatsApp Portal de Xàtiva