Solopizza Xàtiva

Els gats no tenen un dia especial per a ells: tenen quatre! Cada 20 de febrer, 8 d’agost i 29 d’octubre se celebra el Dia Internacional del Gat, i juntament amb aquests tres dies internacionals, a Europa celebrem el Dia Mundial del Gat cada 17 de febrer. I no és d’estranyar, ja que és la mascota més present en les llars europees, més de 100 milions d’ells enfront dels 85 milions de gossos. A Espanya es calcula que un 35% de les llars tenen, almenys, un gat.

El 20 de febrer es recorda la defunció del gatet Socks (“Calcetins”), la mascota de l’expresident dels Estats Units Bill Clinton. Va ser el primer felí mascota de la Casa Blanca, quan Clinton va arribar a president en 1993, i aquest gatet blanc i negre es va fer famós a tot el món. A més del febrer, els gats tenen dos Dies Internacionals més. El 8 d’agost és el dia que va triar la Fundació Internacional per al Benestar Animal per a homenatjar els minins. I el 29 d’octubre és també el Dia del Gat als Estats Units, a proposta de l’experta en mascotes: Colleen Paige.

Per a celebrar el dia especial dels felins, els experts de dosfarma.com, la farmàcia en línia espanyola líder del mercat, han recopilat una breu guia sobre una de les malalties que més els afecta: l’artrosi. I és que, 9 de cada 10 gats amb més de 12 anys tenen degeneració en les articulacions. En general, és una malaltia que afecta els gats majors, però és difícil de diagnosticar.

L’artrosi és una malaltia crònica de les articulacions que afecta els gats, els gossos i també a les persones. Apareix quan es desgasta el cartílag que embuata l’articulació, amb el que l’os queda exposat i produeix dolor. Hi ha diversos factors que motiven l’aparició d’aquesta malaltia en els felins. Unes certes races tenen una major predisposició a patir-la, com els Scottish Fold o els Burmeses. També pot produir-se després d’una fractura o a causa de l’acromegàlia, una malaltia hormonal poc freqüent. Hi ha diversos senyals que donaran pistes per a saber que un gat té artrosi:

 • Mobilitat reduïda
  Si l’animal té dificultats per a pujar o baixar dels mobles, si li costa encertar en la caixa d’arena o si coixeja o camina molt estirat, pot indicar que li fan mal les articulacions.
 • Canvis en el seu nivell d’activitat
  Tindrà menys ganes de jugar i d’eixir a l’exterior per a explorar i caçar. Això fa que reduïsca molt la seua activitat física, la qual cosa es reflectirà en què tindrà les ungles més llargues que de costum i engreixarà.
 • Canvis en el brunyiment
  El gat es netejarà més en les zones adolorides per l’artrosi. A més, és freqüent que apareguen nusos en el pelatge.
 • Canvis de caràcter
  L’animal tendeix a perdre interés a relacionar-se amb uns altres i ja no tolera que li toquen. En definitiva, ja no interactua tant o no respon quan se li acaricia.

La clau de moltes malalties és la prevenció, i aquest és el cas de l’artrosi. Protegir el nostre miní durant la joventut farà que les seues articulacions estiguen fortes i sanes. Igualment, els veterinaris de DosFarma donen una sèrie de consells que poden ser molt útils en les primeres fases de la malaltia o quan és lleu.

 • Una dieta rica en els elements que ajuden a reforçar el cartílag
  Existeixen aliments específics que contenen àcids grassos essencials, que redueixen la inflamació. També inclouen antioxidants, que ajuden a frenar l’envelliment, i altres nutrients que reforcen el cartílag. Igualment, un cartílag fort necessita una alimentació rica en manganés, seleni i metionina.
 • Suplements nutricionals o condroprotectors de qualitat
  Els suplements i productes condroprotectors fets a base de condoitrín i glucosamina, dos nutrients essencials per als cartílags, són eficaços durant les fases inicials o en casos lleus.
 • Cuidar la seua alimentació per a evitar l’obesitat
  El sobrepés no és directament una causa d’artrosi, però és un important factor de risc i pot agreujar-la.
 • Exercici moderat
  Indispensable per a mantindre controlada l’obesitat.
 • Revisions periòdiques
  En el cas de les races més predisposades a patir aquesta malaltia, per a establir des de molt xicotets un tractament de prevenció especialitzat.

Com cuidar d’un gatet amb artrosi

L’artrosi és una malaltia crònica, per la qual cosa caldrà seguir les recomanacions del veterinari i adaptar la llar a les noves necessitats de l’animal. A més, els experts de DosFarma donen una sèrie de consells per a ajudar a la nostra mascota:

 1. Evitar que puge o baixe escales
  Li costarà molt fer aquest tipus d’esforços, per la qual cosa és millor deixar-li el llit, els joguets, la menjadora i l’arener en una zona sense escales.
 2. Llits blans i situats en zones tranquil·les i sense corrents d’aire
  Un llit bla i confortable l’ajudarà a descansar les articulacions adolorides. És important que estiga situada en una zona sense escales, tranquil·la i on se senta calentet.
 3. Tallar-li les ungles més sovint
  Els gats amb artrosis fan menys exercici, per la qual cosa les ungles no es desgasten i estan més llargues.
 4. Usar arena de gra fi
  És més blana, per la qual cosa l’ajudarà al fet que els peus no patisquen tant.
 5. Posar escalons perquè puga accedir millor a llocs alts
  Si el gat està acostumat a descansar en el sofà o li agrada pujar a alguna zona elevada, cal facilitar-li el camí.
 6. Ajudar-lo a endreçar-se
  Hi haurà zones del seu cos a les quals li coste més arribar per a netejar-se, com els ulls o la regió perineal.

José Manuel Martín Maldonado, farmacèutic de DosFarma, ha comentat: “L’artrosi és una malaltia degenerativa que va danyant les articulacions dels gats, sobretot dels que ja són majors. És difícil detectar-la perquè els gats tendeixen a ocultar el dolor, no donen senyals clars que estan patint, per la qual cosa cal saber quins canvis de conducta buscar. En DosFarma hem volgut retre homenatge als felins en el seu moment internacional amb aquesta breu guia, amb la qual ajudar a detectar la malaltia i, sobretot, a previndre-la“.

Per què ens agraden tant els gats?

No se sap amb certesa per què els gats causen tanta sensació. Els vídeos de minins en Internet sumen milions de visualitzacions. Són protagonistes de molts memes divertits. Alguns d’aquests gats s’han convertit en estreles mundials i fins són convidats a programes de televisió.

I és que no ens cansem de veure fotos i vídeos de gatets, és una cosa hipnòtica, però per què ens atrauen tant? Alguns psicòlegs apunten al fet que el fet de veure vídeos de gats ens fa sentir millor, ens inspiren positivisme i ens carreguen d’energia.

A més, a això s’uneix el fet que els gats són curiosos i generen escenes molt divertides. Es porten bé amb les cambres, per la seua tranquil·litat i perquè no dir-ho, la seua bellesa natural, les seues poses i gestos.

Per tot això podem gaudir de gats tan famosos com Grumpy Cat, la més rondinaire de la xarxa, Lil Bub, amb la seua llengua sempre fora, Hamilton, el gat més hipsters amb el seu cridaner bigot blanc o Venus, la gata de les dues cares, cadascuna d’un color.

Com celebrar el Dia Internacional del Gat

Si tens un gat, el millor que pots fer és dedicar-li una estona a la teua mascota, ja siga jugant amb ell al que més li agrade, donar-li alguna llepolia, o bé simplement agafar-ho i acariciar-ho, alguna cosa que a ells els encanta.

Si no tens gat, i t’agradaria tindre un, pots informar-te sobre les races de gats que hi ha, encara que el millor seria que adoptares un gatet que necessite una família.

Si t’agraden els gats, però no et planteges tindre un a la teua casa, també pots gaudir de vídeos de gats que n’hi ha de totes classes en youtube.

WhatsApp Portal de Xàtiva

Diseño, programación y mantenimiento web en Xàtiva