Solopizza Xàtiva

Cada 14 de febrer se celebra en moltes parts del món el Dia dels Enamorats o Dia de Sant Valentí, moment en el qual l’amor pren protagonisme i se succeeixen escenes romàntiques per tots els racons del planeta.

Els enamorats fan regals a les seues parelles, es demana matrimoni a la persona estimada i les xarxes socials s’omplin de frases d’amor i també de memes sobre el Dia dels Enamorats, alguns d’ells molt imaginatius i divertits.

Malgrat la fama comercial d’aquesta celebració, l’origen del Dia dels Enamorats ve de molt antic. Continua llegint i et comptarem per què se celebra el Dia de Sant Valentí, en quina data se celebra en diferents parts del món i els costums associats a aquest dia tan rellevant en el calendari mundial.

Per què se celebra el Dia de Sant Valentí?

Es tracta d’una festivitat religiosa, o més aviat podem dir, que l’església s’ha apropiat d’ella, ja que se la coneix pel nom d’un sant. I no es tracta d’un sant qualsevol, sinó d’un que es va revelar al poder en el seu moment i va patir les conseqüències per això.

Resulta que, a la Roma del segle III, l’emperador Claudi II va decidir prohibir els matrimonis dels joves, considerant que els solters sense família eren millors soldats al no tindre vincles sentimentals ni lligams de parella. Tampoc cal obviar el fet que en aquesta època el cristianisme va ser prohibit a Roma.

Un sacerdot anomenat Valentí va considerar que això era un error i va decidir saltar-se l’ordre i casar en secret a tots els joves enamorats que així ho volgueren. En assabentar-se l’emperador d’aquest acte de rebel·lia va sentenciar a mort al sacerdot Valentí un 14 de febrer de l’any 270.

Sant Valentí és el patró dels Enamorats i per això se celebra tots els anys el 14 de febrer el Dia de Sant Valentí o Dia dels Enamorats.

Existeixen nombroses llegendes al voltant de la història de Sant Valentí, però són només llegendes, per la qual cosa no sabem amb certesa si van arribar a produir-se. De fet, es parla que mentre el sacerdot Valentí estava en els calabossos esperant el seu fatal destí, es va enamorar d’una jove cega que també es trobava empresonada i a la qual va cursar el miracle de poder veure abans de morir.

Es té registre que el primer dia de Sant Valentí va ser celebrat el 14 de febrer de 494. Al principi, la festa era oficial de l’Església Catòlica, fins que, en 1969, durant el Concili Vaticà II es va eliminar del calendari litúrgic.

Hui dia, la celebració de Sant Valentí s’ha popularitzat en tot en món, i ha sigut aprofitada pel mercat per a la creació de tota mena de productes per a la seua comercialització impulsiva.

De fet, com a curiositat citarem el cas d’Espanya, que va començar a celebrar el Dia dels Enamorats a mitjan segle XX i es diu que la promoció d’aquesta data la va fer la cadena de grans emmagatzemes Galeries Preats per a incentivar la compra de regals.

Les targetes regal de Sant Valentí procedeixen dels EUA

Com a curiositat podem dir que l’empresària nord-americana Esther Howland va posar de moda el fet de regalar targetes de Sant Valentí entre els enamorats. Va començar a vendre-les en la llibreria que regentava el seu pare a Massachusetts. I es van popularitzar de tal manera que encara aquest costum ha arribat als nostres dies.

El Dia de Sant Valentí en diferents parts del món

El Dia de Sant Valentí és d’origen europeu i en molts països d’Europa se’l coneix com el Dia Internacional dels Enamorats, com ocorre a Espanya, França o Bèlgica. No obstant això, no tots els països celebren Sant Valentí el mateix dia ni tenen els mateixos costums. Et parlarem d’algunes curiositats:

  • En moltes parts del món, com a Bolívia, al Dia dels Enamorats se’l coneix com a Dia de l’Amor i l’Amistat i se celebra el 21 de setembre, coincidint amb el primer dia de la primavera quan les parelles es regalen flors i targetes. El 14 de febrer no és dia de festeig, ja que coincideix amb la invasió d’Antofagasta que va iniciar la Guerra del Pacífic.
  • Al Brasil el Dia dels Enamorats o Dia dels Nuvis se celebra el 12 de juny, en memòria de sant Antoni de Pàdua. Febrer ho reserven en exclusiva al carnestoltes.
  • A Centreamèrica sí que se celebra el 14 de febrer, però se’l coneix com a Dia de l’amor i l’amistat o Dia de l’afecte i està enfocat més aviat a l’amistat.
  • Al Japó, el Dia de Sant Valentí se celebra de l’any 1958 impulsat per una empresa de xocolates, i la tradició és que les dones regalen xocolate a tots els homes, inclosos els seus companys de treball, encara que reserven el millor xocolate per a la seua parella. I un mes després al març, els homes retornen a les dones el detall, en el conegut com a Dia Blanc, regalant-los coses de color blanc, com a xocolate blanc o roba interior d’aquest color.

Com pots celebrar el Dia dels Enamorats?

Cadascú té les seues tradicions, però el normal celebrar-ho amb la teua parella eixint a sopar, passant temps junts, compartint una estona de cinema veient alguna pel·lícula romàntica, sense oblidar intercanviar algun regal.

Si no t’agrada la part comercial de Sant Valentí, hi ha moltes coses que es poden fer sense gastar diners, com fer una marató de pel·lícules sobre el Dia dels Enamorats, a casa, o dedicar-li a la teua parella frases romàntiques.

Si no tens parella també pots celebrar l’amistat amb els teus amics, o gaudir de l’humor dels memes que solen rondar per les xarxes socials sobre el Dia dels Enamorats.

No oblides usar les etiquetes #DiadelosEnamorados #DiadeSanValentin #SanValentinDay #DiadelAmor #DiadelAmorylaAmistad

Siga com siga, des d’ací et desitgem un Feliç Dia de Sant Valentí!

WhatsApp Portal de Xàtiva

Diseño, programación y mantenimiento web en Xàtiva