Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El COR estarà present a la Fira de Xàtiva 2017, i ho farà en forma d’estand durant el cap de setmana (19 i 20 d’agost). En aquestes dates, la institució tractarà de conscienciar a la ciutadania i als visitants sobre la importància del reciclatge i de la reducció en la generació de residus.

Per a aquestes jornades, amb la col·laboració d’Ecoembes, estan previstos tallers sobre reciclatge per als més menuts, així com el destacament de la importància de la recollida del fem orgànic, que tindrà un paper molt important en aquesta Fira. Un treball que ja s’ha iniciat des del COR amb la creació d’una subcomissió que estudia com els diferents municipis (especialment els més menuts però també els que tenen un major nombre d’habitants, amb altra mena de fórmules), poden crear el seu propi compost a partir de la recollida d’aquest tipus de residu. Aquesta feina tindrà un paper important durant les jornades del COR a la Fira de Xàtiva, on la gent podrà assabentar-se de primera mà dels beneficis d’aquesta recollida i de tot el que es pot fer amb el compost resultant.

Per a reforçar aquest treball, l’estand disposarà de panells informatius i a més s’obsequiarà als visitants amb una mostra del compost que es pot arribar a assolir després del processament corresponent d’aquesta matèria.

Campanya per a la recollida d’envasos i paper

El Consorci per a la Gestió de Residus i Ecoembes, també posaran en marxa a Xàtiva, com a la resta de municipis, la campanya per a la millora de la recollida d’envasos i paper a les festes populars.

El passat any, a l’àmbit d’actuació del COR, es recolliren de mitjana 18,7 kg per habitant d’envasos lleugers, per 31,35 kg de paper i cartró, una xifra que des de la institució esperen millorar amb la posada en marxa de campanyes com aquesta, amb l’arribada de les festes populars a les localitats durant el període estival, on es congrega una gran quantitat de gent, i alhora, de generació de residus, motivat per l’augment de població.

“Davant la preocupació d’aquesta problemàtica puntual i recurrent als nostres municipis, hem pres la decisió de col·laborar amb els diferents ens municipals afectats amb la finalitat de millorar els estàndards de recollida selectiva i generació de residus vinculats a aquests esdeveniments”, ha destacat el president del COR, Roger Cerdà.

En aquest sentit gira el Pla de Prevenció de Residus, que repartirà entre 3.000 i 5.000 contenidors de recollida selectiva (paper, cartró i envasos lleugers), customitzats per a aquests esdeveniments i campanyes de conscienciació en els diferents municipis, i que estaran reforçats per la informació de personal vinculat al Consorci i a Ecoembes sobre aquesta problemàtica.

Els objectius, al remat, són la sensibilització i explicació als diferents públics dels avantatges del reciclatge de productes i de que, quan major nombre de residus es depositen en recollida selectiva menor serà el pagament de la taxa final; la motivació en l´ús del reciclatge i la separació selectiva de residus i la sensibilització amb les polítiques ambientals suscitades.

A Xàtiva, concretament, la mitjana de generació de residus durant l’agost passat va ser de 31.110 kg al dia, mentre que els dies de Fira aquesta va ser de 36.047, el que suposa quasi 5 tones més diàries, superant les 40 tones el dia 17 d’agost, xifres que demostren la importància d’aquest plantejament.

Tallers pels municipis

L’estand del COR acollirà en la Fira de Xàtiva tallers per als més menuts, amb la intenció d’instruir-los en la importància del reciclatge per al medi ambient i per al futur del nostre planeta, però aquestes activitats no s’aturaran en acabar aquesta festa.

El Consorci per a la Gestió de Residus – COR també ha iniciat una sèrie de tallers itinerants pels distints municipis del seu àmbit d’influència, en els que es destaca la Regla de les tres erres (Reduir, Reutilitzar i Reciclar). Aquest taller ja s’ha celebrat a municipis com Almiserà o Palmera o Aiora, i properament continuarà el seu itinerari per municipis de la Vall d’Albaida, la Canal de Navarrés i de la Costera.

Decàleg de prevenció de residus

En consonància amb la campanya de reducció i prevenció de residus populars, el COR també ha preparat un decàleg per a que tant els ajuntaments com els habitants del municipi en qüestió i els seus visitants puguen contribuir a eixa disminució en la generació de residus, amb una sèrie de consells que es poden dur fàcilment a la pràctica.

Es recomana la utilització de gots i bosses reutilitzables, així com dels contenidors habilitats per a dipositar el fem. També es recomana no embolcallar els regals si no és necessari i passar per l’estand del Consorci per a rebre informació.

Als comerciants també se’ls recomana que s’empre el menor nombre de plàstic possible, ja que és un dels residus més preocupants en quant al seu tractament, així com el treball, en la mesura del possible, amb productes ecològics, biodegradables o reutilitzables.

“La prevenció de residus requereix d’una implicació màxima per part de tots els actors afectats: empreses, comerços, veïns i veïnes i ajuntaments. És important destacar la importància i els beneficis de fer una correcta reducció dels mateixos. La Fira de Xàtiva serà un bon termòmetre per veure com de conscienciada està la gent, però aquest treball deu continuar a la resta de municipis amb els que treballa el Consorci”, ha destacat Cerdà.

WhatsApp Portal de Xàtiva