Compromís reclama més recursos per al Centre de Salut de L’Alcudia de Crespins

El grup municipal Compromís, ha registrat en l’Ajuntament, una moció amb què insta a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a dotar de recursos necessaris el Centre de Salut de L’Alcudia de Crespins per a la millora del diagnòstic i el tractament, per evitar desplaçaments innecessaris.

110

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Segons explica el portaveu del grup municipal Pepe Garrigos i Gallego, «En la voràgine de la pandèmia del coronavirus, el pes mediàtic ha recaigut en l’atenció hospitalària on s’ha estat realitzant un gran treball, sobretot en els serveis d’urgències i les UCIs amb els pacients més greus. Tot i això, no és menys cert que els metges i metgesses, i altres professionals de l’Atenció Primària dels nostres pobles, així com el personal de salut pública, ha estat realitzant una ingent tasca de contenció de la pandèmia, que ens falten adjectius per poder reconéixer».

«Així mateix, des de Compromís sol·licitem el reforçament de l’Atenció Primària i la Salut Pública amb la necessària dotació de personal, recursos econòmics, materials i organitzatius. Aquests equips coneixen a la població que atenen, els seus riscos, els seus problemes de salut i sociosanitaris. Aquesta situació d’avantatge ha permés desplegar un model diferent i més eficient de triatge i atenció als malalts de COVID-19, que ara s’ha de reforçar amb els recursos necessaris».

De la mateixa manera, amb aquesta moció s’insta al Consell a realitzar campanyes informatives que posen en valor la importància de la sanitat pública, i al Govern Espanyol a la creació d’una entitat estatal de salut pública, amb suficient independència política i crèdit sobre eficàcia tecnicocientífica, que el seu desenvolupament està recollit en la Llei General de Salut de fa una dècada, però encara no s’ha desenvolupat.


Pepe Garrigos Gallego , portaveu del Grup Municipal COMPROMÍS, de conformitat en el que preveu el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals presenta al Plenari de l’Ajuntament de L’Alcudia de Crespins, per al seu debat i posterior aprovació, si escau, la present:

MOCIÓ EN SUPORT A L’ATENCIÓ PRIMÀRIA I LA SALUT PÚBLICA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La pandèmia del coronavirus ha suposat un repte per als sistemes de salut i per a la societat en el seu conjunt. Les mesures per a la restricció del contacte interpersonal que es varen prendre, no únicament anaven encaminades a protegir i reduir el nombre de contagiats per COVID-19, sinó també per protegir el sistema sanitari i evitar que es veguera desbordat àmpliament per un augment sobtat del número d’infectats.

En la voràgine de la pandèmia del coronavirus, el pes mediàtic ha recaigut en l’atenció hospitalària, on han estat realitzant un gran treball sobretot en els serveis d’urgències i les UCIs amb els pacients més greus. Tot i això, no és menys cert que els metges i metgesses, i   altres professionals de l’Atenció Primària dels nostres pobles, així com el personal de salut pública, ha estat realitzant una ingent tasca de contenció de la pandèmia, que ens falten adjectius per poder reconèixer.

L’Atenció Primària, primer contacte amb el sistema, coordinadora de l’atenció que es presta a diferents nivells, integral i longitudinal al llarg de la vida, no sols és molt eficient, sinó que té també una provada capacitat per a fer que el conjunt del sistema sanitari proporcione una atenció més satisfactòria, de qualitat, segura i pròxima.

Aquests equips coneixen a la població que atenen, els seus riscos, els seus problemes de salut i sociosanitaris. Aquesta situació d’avantatge ha permés desplegar un model diferent i més eficient de triatge i atenció als malalts de COVID-19, garantint al mateix temps una atenció integral a la resta de problemes de salut que la població sofreix.

D’igual forma , si alguna lliçó hem d’extraure d’aquesta pandèmia és precisament la importància de la prevenció i la promoció de la Salut. És precisament la Salut Pública, la que evita i ens prepara per fer front a situacions com la que estem vivint. Tot i això, Espanya porta dècades ignorant polítiques de Salut Pública que preparen a un estat per a emergències com la del coronavirus. Des del 1988 la Salut Pública rep tan sols l’1% de la despesa sanitària que ara l’OMS demana “redoblar” per a la detecció i seguiment de casos de COVID-19.

A més de la necessitat indiscutible de reforçar el treball de Salut Pública, l’octubre de 2011, es va aprovar la Llei general de Salut Pública per a sostenir «les accions de coordinació i cooperació entre administracions» amb l’objectiu de «prevenir la malaltia així com per a protegir, promoure i recuperar la salut de les persones, tant en l’àmbit individual com en el col·lectiu«, segons exposava la norma.

El text, en vigor, conté una sèrie d’exigències quant a vigilància i coordinació. Precisava un reglament per a saber qui fa què, com i de quina manera es realitza el flux d’informació entre administracions. De fet, aquesta estructura havia de materialitzar-se en una Xarxa Estatal de Vigilància de Salut Pública que bé podria estar a disposició en les circumstàncies actuals, però que encara no s’ha desenvolupat, ni existeix.

Per tot això l’anteriorment exposat, amb la presentació d’aquesta moció volem posar en valor tota la tasca realitzada per l’Atenció Primària i la Salut Pública en aquesta pandèmia, reivindicant la necessitat que siguen ben finançades, qualificades i organitzades per frenar la corba de nous contagis com també reduir l’impacte negatiu en la salut global de la comunitat per gaudir d’una vida en salut.

PROPOSTES D’ACORD

  1. L’Ajuntament de L’Alcúdia de Crespins sol·licita el reforçament de l’Atenció Primària i la Salut Pública amb la necessària dotació de personal, recursos econòmics, materials i organitzatius.
  2. L’Ajuntament de de L’Alcúdia de Crespins sol·licita la inversió necessària per a l’Atenció Primària que garantisca una atenció de qualitat mitjançant l’adequació de ràtios.
  3. Dotar al Centre de Salut de L’Alcúdia de Crespins dels recursos necessaris per a la millora del diagnòstic i el tractament, evitant desplaçaments innecessaris.
  4. Instar al Consell i a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a realitzar campanyes informatives que posen en valor la importància de la sanitat pública.
  5. Instar al Govern d’Espanya al compliment de la Llei General de Salut en la seua disposició addicional quarta, amb la creació d’una entitat estatal de salut pública, amb suficient independència política i crèdit sobre eficàcia tecnocientífica, que s’encarregue de coordinar la seua activitat amb altres centres autonòmics i estatals que tinguen entre les seues competències el desenvolupament de funcions en matèria de salut pública, en connexió amb el desenvolupament d’activitats d’investigació.
  6. Donar trasllat dels presents acords a la Presidència de la Generalitat Valenciana, a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a la Delegació del Govern d’Espanya i als grups parlamentaris de les Corts Valencianes.

WhatsApp Portal de Xàtiva