Compromís reclama el retorn de documents de l’Arxiu de la Guerra Civil als ajuntaments de Montesa i Xàtiva

Carles Mulet: “Ben poc s'ha avançat en matèria de memòria històrica en l'actual legislatura”

84

Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat “l’escàs avanç” durant l’actual legislatura en matèria de memòria històrica i ha reclamat el retorn de tots els documents republicans amb dades privades que van ser robats als valencians durant la contesa i que es troben dipositats en l’Arxiu de la Guerra Civil.

Recordem que hi ha milers de documents d’ajuntaments, particulars, entitats que es va endur Franco d’institucions valencianes i que van servir per a empresonar, castigar i reprimir per la seua activitat política i idees. Aquesta documentació està segrestada des de fa dècades. Els historiadors asseguren que són fins a 80 tones de papers els que estan amuntegats i, si algú vol consultar-los ha de desplaçar-se fins al Regne de Lleó, que no està precisament a prop”, ha assenyalat el senador valencià.

Passats tants anys, el Govern hauria de retornar aquests documents en la seua integritat i no mantenir-los com un botí de guerra i exposar-los a greuges i devolucions parcials. “L’actual administració democràtica no pot ni deu subrogar-se com a hereva de la Dictadura, per la qual cosa pensem que ha de promoure un punt i final amb la justícia històrica. Promoure accions per a tancar ferides, intensificar les exhumacions de víctimes que segueixen en cunetes i fosses comunes, convertir la vall dels caiguts en un recinte memorialístic com va determinar el comitè d’experts i ser intransigents amb les denominacions predemocràtiques existents en carrers i places de tot l’Estat, perquè no es pot construir un futur si persisteixen les profundes ferides”, ha indicat Mulet.

Mulet va redorcar el passat dissabte, coincidint amb la visita del ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, que al maig de 2004 les Corts Valencianes van aprovar, per unanimitat, sol·licitar la devolució dels papers valencians requisats, emparant-se en el contingut de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, la qual cosa va ser ignorat.

Ajuntaments com Alacant, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigànim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorb, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, Casas Bajas, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla de Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, Sant Joan de Moró, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, València, Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia i Xiva, a més de particulars, entitats polítiques i sindicals segueixen hui sense ser els depositaris d’aquesta documentació històrica, del seu passat.

Gestió de l’Ingrés Mínim Vital

D’altra banda, Mulet ha reclamat al ministre que aprofite la visita per a avançar en qüestions com la millora del sistema de finançament autonòmic que tant penalitza al poble valencià; la transferència de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital a l’executiu valencià com està fent amb altres governs autonòmics o per a corregir la falta d’inversió en matèria d’infraestructures, ja siguen hídriques o en les línies de rodalia.

WhatsApp Portal de Xàtiva