Compromís per l’Alcúdia de Crespins presenta una moció en suport al poble sahrauí

Pepe Garrigos i Gallego, com a portaveu del Grup Compromís de l’Ajuntament de L’Alcudia de Crespins, presenta per al seu debat i votació aquesta moció

294

Diseño, programación y mantenimiento web en Xàtiva

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El passat divendres 13 de novembre, les Forces Armades marroquines violaren deliberadament l’acord de “l’Alto el fuego” signat entre les dues parts del conflicte al Sàhara Occidental (Front Polisario i el Marroc) en enviar forces militars a través de tres rutes a l’est de la bretxa il·legal de Guerguerat cap als civils sahrauís que es manifestaven pacíficament en la zona des del 21 d’octubre.

L’operatiu, que es considera un incompliment flagrant de l’acord, constitueix una “agressió directa contra el poble sahrauí” segons la moció.

El Front Polisari i el Govern sahrauí responsabilitzen plenament al Regne del Marroc de totes les perilloses conseqüències d’aquest atac sobre la seguretat i estabilitat de la regió, i el futur de l’Acord de Pau que s’ha estancat durant anys a causa de l’incompliment del referèndum d’autodeterminació, que és l’únic pacte i acord signat entre les parts sota la doble supervisió de Nacions Unides i la Unió Africana.

El poble sahrauí porta patint una tragèdia des de l’any 1975. Són múltiples i reiterades les resolucions de l’ONU reconeixent el dret del poble sahrauí a decidir el seu futur lliurement i la necessitat de buscar una solució justa i pacífica que implique el seu lliure exercici per la població del Sàhara Occidental, culminant d’aquesta manera aquest procés de descolonització inacabat.

Segons la moció “el nostre país té un deute històric amb el poble sahrauí. No podem oblidar la responsabilitat política, històrica i ètica que té l’Estat espanyol en el procés de descolonització definitiu del Sàhara Occidental“.

Per tot açò a Compromís per l’Alcúdia de Crespins demanen:

  • Reafirmar la solidaritat i el suport de l’Ajuntament de L’Alcudia de Crespins amb el poble sahrauí, en la seua justa lluita pels seus legítims drets i instar que el govern d’Espanya continue defensant davant l’ONU el pla de pau per a la lliure determinació del poble sahrauí.
  • Reiterar que el problema del Sàhara Occidental és un procés de descolonització inacabat que ha de ser solucionat conforme el Dret Internacional.
  • Exigir el respecte als DDHH en els territoris ocupats del Sàhara Occidental i l’immediat alliberament de tots els presos polítics sahrauís, i conéixer el destí de més de 500 civils desapareguts i 151 presoners de guerra.
  • Garantir el lliure accés als territoris ocupats per a delegacions d’observadors i mitjans de comunicació.
  • Incrementar l’ajuda alimentària i la cooperació amb la població sahrauí que resisteix en condicions infrahumanes en els campaments de refugiats sahrauís.
  • Instar la UE a complir la STJUE, en el sentit d’exigir que cap acord comercial entre la UE i el Marroc siga aplicable en el territori del Sàhara Occidental.
  • Enviar aquesta moció a l’Ambaixador del Marroc a Madrid, a les autoritats sahrauís, al Govern espanyol, a la UE i al Secretari General de l’ONU

WhatsApp Portal de Xàtiva