Compromís lamenta que la ministra estiga d’acord en que se sancione als agricultors per les cremes de restes vegetals

Compromís adverteix que amb l'actual conjuntura en l'agricultura “no es pot carregar més sobre l'esquena del sector” i demana que només es prohibisca i sancione després de subvencionar i garantir trituradores per a tots

252

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha preguntat hui en la sessió de la Cambra Alta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, sobre les mesures que adoptaran de cara a permetre una transició assenyada en el tractament de les restes vegetals procedents de les podes agrícoles, ja que l’actual Llei 7/2022 de Residus prohibeix la seua crema.

Mulet ha recordat a la titular del Ministeri el “renou que ha tingut al País Valencià i en altres CCAA en les quals s’utilitza aquesta pràctica la nova normativa i que, per a acabar-lo d’adobar, és contradictòria i tremendament injusta amb els nostres agricultors” i ha criticat que “no vulga emetre una Circular per a evitar sancions per la crema de podes agrícoles en aplicació de la normativa vigent”.

La ministra ha circumscrit una possible relaxació de les mesures únicament en casos de problemes fitosanitaris, la qual cosa Mulet ha considerat “clarament insuficient”. A més, la ministra ha assegurat que es posarà en contacte amb la consellera valenciana d’Agricultura i d’altres CCAA per aclarir-li els dubtes que puguen tindre en l’aplicació de la Llei, «pel que veiem que li sembla bé que seguisquen les sancions i vol seguir sense introduir cap canvi a la normativa«.

El senador ha demanat que es promoga una interpretació correcta de la Llei 7/2022 i ha recordat que “els principals afectats per aquesta normativa són els xicotets propietaris d’explotacions de garroferes, oliveres, cítrics o ametlers, que han de podar cada cert temps i bregar amb els problemes que suposaria traslladar una maquinària pesant de la qual no disposen fins a llocs a vegades recòndit i amb mals accessos, el que no es dóna en les grans finques, les dels senyoritos que tenen capacitat per a triturar i adquirir maquinària. Aquestes finques, a més, no són freqüents en el nostre territori ni en bona part de l’arc mediterrani, el manteniment del qual suposa un mosaic excepcional que produeix aliments, evita incendis i la deterioració del medi”.

El portaveu de Compromís ha advertit que “des d’un despatx de Madrid no es pot carregar més sobre l’esquena del sector en l’actual conjuntura” i ha reclamat a la ministra que “no es considere a la poda com a residu, ja que és un material vegetal”, de manera que “fins que no es garantisca que es posen a la disposició dels agricultors solucions mecàniques, hauria de permetre’s la crema amb els actuals condicionants vigents, perquè és una pràctica innòcua”, ha afegit.

La coalició ha recordat també que existeixen restes vegetals com a arrels, generades quan s’arranquen els arbres que cal cremar amb totes les garanties de seguretat, pel seu escàs valor, per a evitar problemes de sanitat vegetal. “Senyora ministra, publique línies de subvencions perquè tots els camps puguen adquirir trituradores o pose-les a la disposició dels serveis públics municipals perquè aquestes noves obligacions no suposen costos als agricultors. És inadmissible una nova obligació d’un dia per a l’altre, de manera totalitària i sense respectar a la gent, que cultiva a vegades sense obtindre cap rendiment i que, paradògicament, pot optar per deixar els camps i que es vagen convertint en un perill evident”, ha remarcat el senador valencianista.

Mulet ha acabat instant a la ministra a que emeta una circular en la qual dissipen dubtes sobre l’aplicació que permeta mantenir aquesta activitat i incentive ajudes per a implantar tècniques alternatives tenint en compte la gran diversitat de cultius i terrenys cultivats del nostre Estat.

WhatsApp Portal de Xàtiva