FOTO: Rafa Aguado

Solopizza Xàtiva

L’Escola de Danses de Xàtiva posa en marxa en la nit de hui la Sisena Edició d’Arrelats Folk Xàtiva, amb el concert-classe magistral de Vanesa Muela, percussionista, investigadora i recuperadora de sons tradicionals especialment de Castella i Lleó. L’acte, presentat pel periodista Xàtiví Josep Lluis Fitó, tindrà lloc al Claustre del Museu de L’Almodí, a partir de les 20.30 h i serà la fita inicial d’una Mostra que ja acompleix enguany sis anys de trajectòria, des de que s’iniciara en 2011.

La Mostra continuarà demà dia 24 amb tot el dia dedicat als Menuts Arrelats, amb actuacions a l’Albereda i a la Plaça Sant Francesc per als xiquets i xiquetes, amb l’espectacle Percutando de Ritmus (11.30 h), jocs de fusta tradicionals i micro teatre per a grups reduïts en sessions continues des de les 12.00 h fins les 19.30 h. a càrrec de Teatre de la Lluna, en un espai màgic creat i dissenyat per l’Escola de Danses de Xàtiva i per la il.lustradora xativina Maria Benet.

La nit del dissabte 24, a les 22.00 h al Gran Teatre de Xàtiva, arriba un dels plats forts de la Mostra, amb l’actuació del grup gallec de música celta Luar Na Lubre, un dels grups més internacionals del panorama folk espanyol, que ha actuat a nombrosos païssos arreu del món i que presenta a Xàtiva el seu últim treball Extra Mundi, a banda de realitzar un repàs a la seva principal discografia. En aquesta ocasió estaran acompanyats per la Colla de dolçaines i tabals La Socarrà de Xàtiva i La Degollà d’Alcoi, que donaran major espectacularitat al concert.

Arrelats Folk Xàtiva continuarà la setmana que ve, el dia 30 de setembre, amb la presentació oficial a Xàtiva del nou disc de Pep Gimeno Botifarra, acompanyat en aquest cas pels arrenjaments i la música de piano del també xativí Pau Chàfer. El concert serà a les 22.00 h al Gran Teatre de la ciutat i s’espera gran afluència de públic, donada la qualitat del disc així com la popularitat dels músics que hi participen.

L’endemà, el dia 1 d’octubre arriba una altra novetat d’Arrelats Folk, en aquest cas la realització d’una mostra prèvia de la coneguda fira tradiconal de l’all, FIRALL, organitzada per la regidoria de promoció econòmica de l’ajuntament de Xàtiva. En aquesta fira tradicional, que tindrà lloc durant tot el dia a la Plaça de La Trinitat, s’exposaran tendetes d’artesania i gastronomia popular, a més de la realització de micro concerts de música folk organitzats per l’Escola de Danses, amb els grups Xaluq, Suayqua i Balla2, amés d’una actuació infantil i juvenil dels xiquets i xiquetes de la pròpia Escola de Danses de Xàtiva. Els micro-concerts seran a les 12.00 h, 18.00 h, 19.00 h i 20.00 h. gratuïts per a tots els públics.

Per a aquesta edició d’Arrelats, l’organització ha  dissenyat una nova versió de la seva coneguda samarreta: Qui perd les arrels perd la indentitat, amés de bosses confeccionades amb les lones publicitàries d’anteriors edicions d’Arrelats Folk.

L’organització d’Arrelats Folk Xàtiva vol agrair expressament el recolzament i patrocinament de l’Ajuntament de Xàtiva, amb les regidories de Gran Teatre, Cultura, Turisme i Promoció Econòmica, amés de la pròpia Alcaldia. Igualment i per primera vegada en Arrelats, entren com a patrocinadors oficials la Diputació de València, per mig de la Delegació de Joventut, Renfe Cercanias amb la promoció de la Mostra en tots els trens de rodalies i màquines de billets, la pròpia Firall, així com empreses i entitats com Inelcom, Obra Social Caixa Ontinyent, IWI Whatches, Xàcex i Caixa Popular, i més de 75 tendes i comerços de Xàtiva que amb la seva aportació fan possible una nova edició de la Mostra.


ARRELATS FOLK XÀTIVA és una Mostra anual de música i dansa folk organitzada des de 2011 per l’Escola de Danses de Xàtiva, que es fonamenta sobre tres pilars bàsics:

– Mostrar la diversitat i riquesa del folklore en totes les seves vessants. El folklore està en continua evolució, millorant permanentment, creant noves alternatives, fusionant músiques i cultures per a oferir al públic una visió més moderna i creativa, complementària de la que ja coneguem i sempre absolutament respectuosa amb les arrels de les que venim i de les que ens sentim especialment orgullosos i orgulloses.

– Apropar una vegada a l’any a la ciutat de Xàtiva diferents propostes culturals de qualitat al voltant de la música i dansa folk, així com de les diferents expressions artístiques tradicionals, no sols dels territoris valencians sinò d’arreu del món.

– Promocionar culturalment i turística la ciutat de Xàtiva, projectant cada any una Mostra de major qualitat que siga suficientment atractiva per a atraure fins a la capital de La Costera nombrós públic de fora de la ciutat, convertint aquesta cada any en el referent mediterrani d’interior del folk durant el mes de setembre.

+ info: Comissió Arrelats Folk Xàtiva (Escola de Danses de Xàtiva)

– 637202593 (Rakel Ferrero).

– 656542437 (Josep Tomàs)

– 605316563 (Teresa Pérez)

– 676984494 (Edu Gandia)

  • + info:

http://escoladedansesxativa.com/arrelats-folk/

      https://www.facebook.com/pages/Arrelats-folk/

 

WhatsApp Portal de Xàtiva