Com protegir i compartir el bitllet de Loteria de manera segura

130

Durant les pròximes setmanes tindran lloc els sortejos de la Loteria de Nadal. I encara que enguany es preveu que la participació siga menor (fruit de la pandèmia, la caiguda de les vendes col·lectives i en finestreta, etcètera), no podem oblidar que es tracta d’una de les dates més importants de l’any per a aquesta mena de premi.

A més i en plena pandèmia, rebre uns ingressos extra podria salvar a moltes famílies de la precarietat en la qual s’han vist sumides des que va esclatar la crisi de la COVID-19. Raó de més per a protegir el dècim fins a la celebració del sorteig amb més cuidat, si cap, que altres vegades. Analitzem com fer-ho.

Com actuar en cas de robatori o pèrdua del dècim

En cas de robatori o pèrdua del dècim, el primer serà interposar una denúncia per a conservar el dret a rebre el premi si el dècim en qüestió finalment toca. Per descomptat, aquesta ha de realitzar-se amb antelació al sorteig. En cas que el bitllet estiga premiat per un valor inferior als 2.500 euros, podrem acudir a qualsevol punt de venda oficial per a cobrar-ho, mentre que si excedeix aquesta quantitat és possible que el procés es paralitze i hàgem d’acudir al jutjat. De fet, haurem de realitzar un escrit de reclamació del pagament i dirigir-lo a l’Assessoria de Loteries i Apostes de l’Estat, adjuntant la documentació corresponent.

Per a interposar la denúncia serà fonamental comptar amb una fotografia en la qual es vegen totes les seues dades a la perfecció: número, sèrie, etcètera. També és possible anotar-los. És important conservar el justificant de pagament, és a dir, un document o factura que acredite que l’hem comprat nosaltres (i no que ens l’hem trobat). Una altra opció és fotocopiar-ho, digitalitzar-ho o adquirir-ho a través d’una plataforma online.

Com compartir el dècim amb seguretat: 3 de cada 4 ho comparteixen

D’altra banda, les dades indiquen que 3 de cada 4 espanyols juguen a la Loteria de Nadal en companyia. Per sort, existeix una manera de compartir el dècim amb seguretat. N’hi ha prou amb prendre una sèrie de senzilles precaucions.

El primer que haurem de fer és fotocopiar-ho i repartir les còpies entre els jugadors. També podem fer-li una foto i enviar-la per WhatsApp, però només servirà de prova si apareixen les dades del depositari i els participants. Per a aconseguir-ho crearem un grup específic per al dècim i enviarem una captura del bitllet que es juga, afegint un missatge explicatiu amb la participació de cada persona, data del sorteig i altre. Hauria de figurar, així mateix, qui s’encarregarà de la custòdia del dècim, en aquest cas el màxim responsable.

Els premis de Loteria són al portador, un titular que rep el seu cobrament complet llevat que es demostre el contrari. Les declaracions per si soles i els contractes verbals no solen ser suficients i tampoc estaria de més signar el dècim i deixar constància per escrit que l’estem compartint (amb DNI, etcètera).

Una altra manera segura de compartir el dècim és recorrent als tradicionals talonaris de loteria nacional amb les seues respectives paperetes signades, que es poden adquirir en papereries i estancs.

Com comprar el bitllet per Internet de manera segura

Més enllà del bitllet físic, també és possible que hàgem adquirit el bitllet online, sobretot en aquesta època (les vendes online de Loteria s’han disparat des de l’inici de la pandèmia). Una tendència davant la qual també cal prendre precaucions. Parar atenció als correus de suplantació d’identitat serà clau, per exemple. Una estafa clàssica és fer-se passar per la web en la qual hem adquirit el bitllet i sol·licitar de nou les dades de la targeta, argumentant una fallada en el cobrament o similars. També poden demanar que descarreguem un arxiu adjunt o similars.

Optar per una connexió privada (que no pública) evitarà que les nostres dades -personals, bancaris, etcètera- siguen interceptats amb facilitat. Alguna cosa que hauríem de tindre en compte quan realitzem qualsevol compra a través de la xarxa. El mateix ocorre amb els ordinadors públics (d’un locutori o biblioteca, per exemple). En tot cas, mantindre el nostre correctament actualitzat i comptar amb un antivirus és clau.

Un altre aspecte fonamental radica a revisar el protocol de seguretat de la web. Una manera molt senzilla de fer-ho és fixar-se en la url. Després de l’http hauria de figurar també una aquest, és a dir, https. La presència d’un cadenat en la part inferior de la finestra és un altre indicatiu de seguretat i que la pàgina empra un certificat digital reglat que confirma la seua autenticitat i que les dades viatgen per ella de forma xifrada.

Recorrerem a webs fiables, conegudes, que compten amb verificacions i opinions d’altres usuaris. Revisarem la política de contacte, l’adreça des de la qual parteix el producte, l’import de la compra i de l’enviament, i el temps de repartiment.

Comprovarem que en el dècim figura el segell de l’entitat corresponent i el text Fraccionament autoritzat per Loteries i Apostes de l’Estat. Optar per un sistema de pagament segur (com PayPal, per exemple) i recelar de les transferències són altres comportaments convenients.

Una assegurança contra la fugida d’empleats premiats: 4 de cada 10 deixarien de treballar

Més enllà d’aquestes precaucions, un altre dels riscos de la loteria té a veure precisament que toc a un gran nombre d’empleats d’una mateixa empresa, sobretot perquè fins a 4 de cada 10 espanyols deixarien de treballar si resultaren agraciats en el sorteig. Per fortuna, algunes companyies d’assegurances cobreixen a l’empresari en cas que els seus empleats premiats decidisquen marxar-se després de guanyar la loteria de manera massiva. Aquestes pòlisses -no tan freqüents a Espanya però sí en altres països com Anglaterra- es fan càrrec les despeses derivades de contractar a una agència de selecció de personal i també els que tenen a veure amb les hores extra que s’hagen hagut d’abonar als empleats que han continuat treballant.

Aquest tipus d’assegurances, en qualsevol cas, resulten de gran ajuda per a sectors amb molta mobilitat laboral, perquè també cobreixen a l’empresari si la competència fitxa els seus millors talents o es produeix un robatori de dades i informació.

WhatsApp Portal de Xàtiva